Αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το αναθεωρημένο Ιουλιανό (ή νέο) είναι ένα ημερολόγιο που δημιουργήθηκε το 1923 από τον Σέρβο επιστήμονα Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς ως μια ακριβέστερη εναλλακτική λύση, τόσο ως προς το Ιουλιανό όσο και ως προς το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Εκείνη την εποχή, το Ιουλιανό ημερολόγιο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τα σχετικά έθνη, ενώ τα Ρωμαιοκαθολικά και τα Προτεσταντικά έθνη χρησιμοποιούσαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στόχος του Μιλάνκοβιτς ήταν να σταματήσει τον διαχωρισμό των ημερομηνιών μεταξύ ανατολικών και δυτικών Εκκλησιών και εθνών. Προοριζόταν να αντικαταστήσει το Ιουλιανό ημερολόγιο στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και στα Ορθόδοξα έθνη. Από την 1η Μαρτίου 1600 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2800, το Αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο ευθυγραμμίζει τις ημερομηνίες του με το Γρηγοριανό, το οποίο είχε υιοθετηθεί το 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ'[1].
Το αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο υιοθετήθηκε για εκκλησιαστική χρήση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας[2] [3], την Εκκλησία της Κύπρου, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική[4] τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Δεν χρησιμοποιείται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ούτε αναγνωρίζεται από κανένα κράτος ως επίσημο ημερολόγιο. Αντίθετα, όλα τα ορθόδοξα κράτη έχουν υιοθετήσει το Γρηγοριανό ως το επίσημο κρατικό ημερολόγιο.
Το αναθεωρημένο Ιουλιανό ημερολόγιο έχει τους ίδιους μήνες με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, αλλά στην αναθεωρημένη Ιουλιανή έκδοση, τα έτη που διαιρούνται ομοιόμορφα με το 100 δεν είναι δίσεκτα, εκτός από τα έτη με υπόλοιπα 200 ή 600 όταν διαιρούνται με το 900 παραμένουν δίσεκτα έτη, π.χ. 2000 και 2400 όπως στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο[5].
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Gregorian Calendar». Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/245469/Gregorian-calendar. Ανακτήθηκε στις 20 April 2010.
- ↑ «Schedule». www.orthodoxjapan.jp. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021.
- ↑ Волков, Константин (26 Ιανουαρίου 2012). «Господи, спаси нас от таких шуток». Известия (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2021.
- ↑ «The Calendar Question». orthodoxinfo.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021.
- ↑ «The Revised Julian Calendar». Time and Date. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2017.