Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν.Μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας την κατάλληλη τεκμηρίωση. Υλικό που είναι ατεκμηρίωτο μπορεί να αμφισβητηθεί και να αφαιρεθεί.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 22/03/2025.
Έτος γέννησης
Έτος αποβίωσεις
Καταγωγή
Έργο
1819
1917
Λάκκοι (Χανιά Κρήτη)
Ένωση Κρήτης με την Ελλάδα
Το Έργο του Οι Μάντακες μια μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Λάκκων έδωσαν πολλά μέλη της στις Κρητικές επαναστάσεις. Επίσης είναι ένα επίθετο που δεν υπάρχουν συνώνυμα.
Ο Αναγνώστης Μάντακας το τρίτο κατά σειρά ηλικίας αγόρι του Ιωάννη Μάντακα, γεννήθηκε το 1819 στους Λάκκους Κυδωνίας Χανίων. Ονομαζόταν Χαράλαμπος, αλλά πήρε το προσωνύμιο Αναγνώστης λόγω που ήξερε ανάγνωση και διάβαζε το Ευαγγέλιο στην εκκλησία του χωριού του. Η επαναστατική του δραστηριότητα άρχισε από την Επανάσταση Χαιρέτη του 1841 και μετά στα 1854 στην Κίσαμο όταν ξέσπασε ο Κριμαϊκός πόλεμος έδωσε πάλι το παρόν. Διακρίθηκε για την ανδρεία του στις μάχες στο Πρόβαρμα, στο Φυσαέρα Σελλί και αλλού.
.Ο Μάντακας μαθών πως ήρθε η Βασίλισσα έσπευσε από τους Λάκκους στα Χανιά για να την χαιρετίσει και να εκφράσει την αφοσίωσή του στον Βασιλιά Γεώργιο Α΄, καθώς και τα αιτήματά του για την Ένωση. Συνάντησε έφιππος την άμαξα του Πρίγκηπα με την μητέρα του καθ' οδόν στα Λειβάδια και ο πρίγκηπας αναγνωρίζοντας τον σταμάτησε τον αμαξά και σύστησε τον Μάντακα στη μητέρα του. Εκείνος με όλη την αφέλεια και την αγραμματοσύνη του οπλαρχηγού είπε:
«Ελόγου τση είναι η Βασίλισσά μας; Αϊϊ.. Καλώς όρισες αγαπημένη μας Βασίλισσά!Ηντα κάμει ο Βασιλιάς μας;» Μετά τις συστάσεις κι αφού συνομίλησαν λίγο η Βασίλισσα τον ρώτησε πόσα παιδιά έχει.» «Οϊ δεν έχω πολλά μοναχά πεντέ-ξε!» απήντησε εκείνος. «Ναι αλλά πες και πόσα έκανες;;..» του λέει ο πρίγκηπας. «Τριάντα τέσσερα απαντά ο Αρχηγός κι αυτός που σπουδάζει στην Αθήνα με έξοδα του Βασιλιά είναι ο πιο μικρός!».... Και τέλος, της λέει ο απλοϊκός γέρω-οπλαρχηγός φεύγοντας: « Ααα κυρά Βασίλισσα να μου χαιρετάς το Βασιλέα μας και να μου τονε φιλήσεις και να του ειπείς να μας εφέρει ογλήγορα την Ένωση!!»Ο Αναγνώστης Μάντακας ήταν παντρεμένος με την Ευθαλία το γένος Νικολούδη εκ της ιστορικής οικογένειας των Λάκκων.
Μετά την καταστολή της επαναστάσεως μετέβη στην Αθήνα για να ζητήσει από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ την άμεση επέμβασή του για την απελευθέρωση της Κρήτης. Το 1897 επέστρεψε στην Κρήτη μαζί με τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο και τον πρίγκιπα Γεώργιο και εξελέγη βουλευτής και πρόεδρος στην πρώτη Κρητική Βουλή.
Ευτύχησε να δει την Ένωση της Κρήτης με τον κύριο κορμό της Ελλάδος στα 94 του και μαζί με τον άλλο παλαιό συμπολεμιστή του Γενικό Αρχηγό Κυδωνίας Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, την 1/12/1913 στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων παρουσία του Βασιλέα Κωνσταντίνου, του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Σαβετσάνου, του Ναυάρχου Κουντουριώτη, του Γενικού Αρχηγού Κυδωνίας Χατζημιχάλη Γιάνναρη, επιζώντων καπεταναίων, καθώς και μεγάλου πλήθους επισήμων και απλών ανθρώπων ύψωσαν την σημαία της ένωσης.Ο Αναγνώστης Μάντακαςαπεβίωσε το 1917 πλήρης ημερών σε ηλικία 98 χρόνων και ετάφη στη γενέτειρά του στην περιοχή “Πυργιάλι” των Λάκκων Κυδωνίας ο οποίος ανακηρύχθηκε ιστορικός τόπος σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ ΦΕΚ 61 1 Β/8-10-1985).
Το άγαλμα του Αναγνώστη Μάντακα από το 1997 βρίσκεται στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα (Μητροπόλεως), στην οδό Χάληδων στα Χανιά.