Αναγνώσιμα από τη μηχανή δεδομένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα αναγνώσιμα από τη μηχανή δεδομένα (machine-readable data) είναι δεδομέναμεταδεδομένα) που βρίσκονται σε μορφή, η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή από έναν υπολογιστή.

Υπάρχουν δύο είδη αναγνώσιμων από τη μηχανή δεδομένων: δεδομένα που είναι και αναγνώσιμα από τον άνθρωπο (human-readable), τα οποία είναι σε μορφή κατάλληλη για τον υπολογιστή (όπως τα microformat και το RDFa) και δεδομένα σε μορφή ειδικά σχεδιασμένη για επεξεργασία από τον υπολογιστή (όπως τα πρότυπα RDF, XML και JSON).

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ ορίζει ότι μια μορφή δεδομένων που είναι αναγνώσιμη από τον υπολογιστή είναι μια τυπική γλώσσα υπολογιστή που μπορεί να γίνει κατανοητή αυτόματα από έναν φυλλομετρητή ή άλλο υπολογιστικό σύστημα. Επιπλέον σημειώνει ότι τα συνηθισμένα αρχεία επεξεργαστών κειμένου, η γλώσσα σήμανσης HTML και τα αρχεία PDF μπορούν να διαβαστούν εύκολα από τον άνθρωπο αλλά δυσκολα από τον υπολογιστή, ενώ άλλες μορφές αρχείων, όπως η XML και η JSON, ή λογιστικά φύλλα που περιέχουν κεφαλίδες που μπορούν να εμφανιστούν ως τιμές που χωρίζονται από κόμματα (comma-separated values, CSV), είναι αναγνώσιμες από τη μηχανή. Τέλος, σημειώνει ότι οι κλασικές μορφές αρχείων που δεν είναι αναγνώσιμες από τον υπολογιστή, μπορούν να γίνουν, αν προστεθούν σε αυτές ειδικά δεδομένα που να περιγράφουν τη δομή τους.[1]

Η δημοσίευση δεδομένων που ανήκουν στο δημόσιο σε ανοιχτή μορφή, σύμφωνα με κάποιο πρότυπο, που να μπορεί να διαβαστεί από τον υπολογιστή, θεωρείται βέλτιστη πρακτική (best practice).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Format in a standard computer language (not English text) that can be read automatically by a web browser or computer system. (e.g.; xml). Traditional word processing documents, hypertext markup language (HTML) and portable document format (PDF) files are easily read by humans but typically are difficult for machines to interpret. Other formats such as extensible markup language (XML), (JSON), or spreadsheets with header columns that can be exported as comma separated values (CSV) are machine readable formats. It is possible to make traditional word processing documents and other formats machine readable but the documents must include enhanced structural elements.", OMB Circular A-11, Part 6 Αρχειοθετήθηκε 2013-12-07 στο Wayback Machine., Preparation and Submission of Strategic Plans, Annual Performance Plans, and Annual Program Performance Reports

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]