Αναγνώριση ενώσεων του ιδίου φύλου στην Ουγγαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ουγγαρία έχει παράσχει καταχωρημένη συμβίωση (ουγγρικά: bejegyzett élettársi kapcsolat‎) για ζευγάρια του ίδιου φύλου από την 1η Ιουλίου 2009. Αυτό το καθεστώς προσφέρει σχεδόν όλα τα οφέλη του γάμου. Η μη καταχωρημένη συμβίωση (ουγγρικά: élettársi kapcsolat‎) για ζευγάρια του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται και τοποθετείται σε ισότιμη βάση με τη μη καταχωρημένης συμβίωση ζευγαριών διαφορετικού φύλου το 1996. Ωστόσο, ο γάμος του ίδιου φύλου απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ουγγαρίας του 2011, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012.

Μη καταχωρημένη συμβίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νόμος συμβίωσης ισχύει για τα ζευγάρια που ζουν μαζί σε μια οικονομική και σεξουαλική σχέση, συμπεριλαμβανομένου του αντίθετου φύλου και ζευγαριών του ίδιου φύλου. Δεν απαιτείται επίσημη εγγραφή. Ο νόμος δίνει κάποια συγκεκριμένα δικαιώματα και οφέλη για δυο άτομα που ζουν μαζί, όπως επίσκεψη στο νοσοκομείο και πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες, δικαιώματα επίσκεψης ενός φυλακισμένου ατόμου στη φυλακή, δικαίωμα λήψης αποφάσεων για την κηδεία του αποθανόντα σύντροφο, σύνταξη χηρείας, μεταναστευτικά δικαιώματα κλπ. Μερικά από αυτά τα οφέλη απαιτούν μια επίσημη δήλωση από την κοινωνική υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποδεικνύει ότι οι εταίροι πράγματι συγκατοικούν.

Καταχωρημένη σχέση συμβίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Same-sex marriage map EuropeΤο 2007, η Κυβέρνηση, συνασπισμός της Συμμαχίας των Ελεύθερων Δημοκρατών (SZDSZ) και του Ουγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (MSZP), υπέβαλε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο που θα εισάγει καταχωρημένες συμβάσεις συμβίωσης, τόσο για ζευγάρια ιδίου και διαφορετικού φύλου. Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 17 Δεκεμβρίου 2007.[1] Αυτή η πράξη παρείχε όλα τα δικαιώματα ενός παντρεμένου ζευγαριού εκτός από το κοινό επώνυμο και το δικαίωμα υιοθεσίας. Ο νόμος περί συμφώνου συμβίωσης θα έμπαινε σε ισχύ στις 1η Ιανουαρίου 2009, αλλά στις 15 Δεκεμβρίου 2008 το ουγγρικό Συνταγματικό Δικαστήριο το κήρυξε αντισυνταγματικό επειδή αναπαρήγαγε τον γάμο για ζευγάρια διαφορετικού φύλου. Το Δικαστήριο έκρινε ο νόμος καταχωρημένης συμβίωσης για ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι συνταγματικά και βρήκε ότι το κοινοβούλιο μπορούσε να θεσπίσει τέτοιο νόμο. Ο πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι έδωσε εντολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης να συντάξει νέο, αναθεωρημένο νομοσχέδιο που θα συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008 η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει ένα νέο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η νομοθεσία θα προσφέρει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου όλα τα δικαιώματα που προσφέρονται από τον προηγούμενο νόμο, και θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο το συντομότερο τον Φεβρουάριο του 2009.[2]

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, η ουγγρική Κυβέρνηση ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης που θα ισχύει μόνο για ζευγάρια του ίδιου φύλου, παρέχοντας όλα τα δικαιώματα του γάμου, εκτός από την υιοθεσία και την ικανότητα ανάληψης του ίδιου επωνύμου.[3]

  1. «Hungary legalizes same-sex civil partnerships». In.reuters.com. 18 December 2007. http://in.reuters.com/article/lifestyleMolt/idINL1861742220071218. Ανακτήθηκε στις 25 February 2010. 
  2. Gov't to submit new bill on civil unions Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty.
  3. «Hungarian government proposes registered same-sex partnerships». PinkNews. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2015.