Ανέτ Κέλερμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανέτ Κέλερμαν
Η Ανέτ Κέλερμαν (περ. 1900)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Ιουλίου 1886[1][2]
Σίδνεϊ
Θάνατος6  Νοεμβρίου 1975[1][2]
Southport
Τόπος ταφήςΜεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
ΨευδώνυμοAnnette Kellerman
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστραλία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςMentone Girls' Grammar School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής της συγχρονισμένης κολύμβησης
ηθοποιός ταινιών
συγγραφέας[3]
Οικογένεια
ΑδέλφιαMaurice Kellerman
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςVictorian Honour Roll of Women
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ανέτ Κέλερμαν (αγγλικά: Annette Marie Sarah Kelermann‎‎, 6 Ιουλίου 1887-6 Νοεμβρίου 1975) ήταν Αυστραλή επαγγελματίας αθλήτρια της κολύμβησης, ηθοποιός του "βαριετέ" και του σινεμά, χορεύτρια μπαλέτου, σχεδιάστρια μόδας και συγγραφέας. Υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες παγκοσμίως που τόλμησαν να εμφανιστούν σε παραλία φορώντας ολόσωμο μαγιό, σε μια εποχή που τα ήθη ήταν πολύ αυστηρά σχετικά με τα γυναικεία πρότυπα σεμνότητας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κέλερμαν γεννήθηκε στο Μάρικβιλ στην επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας στις 6 Ιουλίου του 1887[5] παιδί του Frederick William Kellermann (Αυστραλός μουσικός) και της Γαλλίδας Alice Ellen Charbonnet (πιανίστα και καθηγήτρια μουσικής).

Η Κέλερμαν, ως παιδί υπέφερε από αδυναμία στα πόδια, έτσι οι γονείς της από την ηλικία των 6 ετών την έστρεψαν στην κολύμβηση. Η μικρή, σύντομα κατάφερε όχι μόνο να ενδυναμώσει το μυϊκό της σύστημα (στα 13 της χρόνια το πρόβλημα είχε ήδη εξαφανισθεί) αλλά και να αναδειχθεί σε επαγγελματίας κολυμβήτρια με σημαντικές διακρίσεις (στα 15 της κέρδισε την πρώτη της κούρσα). Ασχολούμενη παράλληλα με τον αθλητισμό, την υποκριτική και το χορό, η Κέλερμαν προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, όταν το καλοκαίρι του 1907 εμφανίσθηκε σε μια πλαζ της Βοστόνης των ΗΠΑ φορώντας ένα –τολμηρότατο για την εποχή– ολόσωμο μαγιό και συνελήφθη από όργανα της τάξης για «προσβολή της δημόσιας αιδούς»[6]. Παραπέμφθηκε άμεσα στο δικαστήριο, όπου, απολογούμενη, τόνισε ότι στόχος της δεν ήταν να σκανδαλίσει, αλλά ως επαγγελματίας κολυμβήτρια είχε επιλέξει ένα μαγιό το οποίο τη διευκόλυνε στην προπόνησή της. Ο δικαστής δέχθηκε τους ισχυρισμούς της και την αθώωσε, με την προϋπόθεση κάτω από το μαγιό της να φορά ένα μαύρο κολάν, το οποίο δεν θα εξέθετε τα πόδια της στη δημόσια θέα.

Το παράδειγμά της ενέπνευσε πολλές γυναίκες να τη μιμηθούν, αμφισβητώντας τις έως τότε καθιερωμένες αντιλήψεις περί χρήσης ενός μαγιό το οποίο ήταν ένα απόλυτα δύσχρηστο φόρεμα που δυσχέραινε τις κινήσεις των κολυμβητριών μέσα στο νερό, καθιστώντας την κολύμβηση, ουσιαστικά, αδύνατη. Μάλιστα η Κέλερμαν ίδρυσε αργότερα έναν δικό της οίκο μόδας που σχεδίαζε είδη γυναικείων, ολόσωμων μαγιό.

Εκμεταλλευόμενη την απήχησή της, η Κέλερμαν στράφηκε και στο σινεμά, πρωταγωνιστώντας σε αρκετές ταινίες με πιο γνωστή την A Daughter of the Gods (1916)[7] όπου εμφανίσθηκε γυμνή με μόνο τα μαλλιά της να καλύπτουν τα επίμαχα σημεία του σώματός της. Υπήρξε ακόμη συγγραφέας βιβλίων για φυσική άσκηση, παιδικών ιστοριών, ενώ άφησε και την αυτοβιογραφία της.

Στην προσωπική της ζωή ήταν παντρεμένη με τον Αμερικανό καλλιτεχνικό ιμπρεσάριο James Sullivan αλλά δεν απέκτησε παιδί. Πέθανε στην ηλικία των 88 ετών στις 6 Νοεμβρίου του 1975.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Australian Dictionary of Biography» (Αγγλικά) Melbourne University Publishing. 1966. kellermann-annette-marie-sarah-6911. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) SNAC. w6kp8ft5. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  5. Wells, Kathryn (17/11/2013). "Annette Kellerman – the modern swimmer for modern women". Australia.gov.au. Government of Australia. Ανακτήθηκε στις 20/2/2016
  6. Ελευθερία Τραΐου, «Η βίβλος του γυναικείου μαγιό», εφ. «Η Καθημερινή», φύλλο Κυριακής 22 Ιουλίου 2018, ένθετο «Τέχνες & Γράμματα», σελ. 1
  7. Wells, Kathryn (17/11/ 2013). "Annette Kellerman – the modern swimmer for modern women". australia.gov.au. Government of Australia. Ανακτήθηκε στις 20/2/2016