Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάπτυγμα Λαπλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη γραμμική άλγεβρα, το ανάπτυγμα Λαπλάς[1][2][3], το οποίο πήρε το όνομά του από τον Πιερ-Σιμόν ντε Λαπλάς, και ονομάζεται επίσης ανάπτυγμα συμπαράγοντα, είναι μια έκφραση της ορίζουσας ενός n × n-πίνακα B ως σταθμισμένο άθροισμα ελάσσονων, που είναι οι ορίζουσες κάποιων (n - 1) × (n - 1)-υποπινάκων του B. Συγκεκριμένα, για κάθε i, το ανάπτυγμα Λαπλάς κατά μήκος της i-th γραμμής είναι η ισότητα

όπου είναι η καταχώρηση της i-th γραμμής και της j-th στήλης του B, και είναι η ορίζουσα του υποπίνακα που προκύπτει με την αφαίρεση της i-th γραμμής και της j-th στήλης του B. Ομοίως, το ανάπτυγμα Λαπλάς κατά μήκος της j-th στήλης είναι η ισότητα

(Κάθε ταυτότητα συνεπάγεται την άλλη, αφού οι ορίζουσες ενός πίνακα και του Ανάστροφού του είναι οι ίδιες.)

Ο συντελεστής του στο παραπάνω άθροισμα ονομάζεται συμπαράγοντας του στο B.

Το ανάπτυγμα Λαπλάς είναι συχνά χρήσιμο σε αποδείξεις, όπως, παραδείγματος χάριν, για να επιτραπεί η αναδρομή στο μέγεθος των πινάκων. Έχει επίσης διδακτικό ενδιαφέρον για την απλότητά του και ως ένας από τους διάφορους τρόπους προβολής και υπολογισμού του προσδιοριστή. Για μεγάλους πίνακες, ο υπολογισμός του γίνεται γρήγορα αναποτελεσματικός σε σύγκριση με την απαλοιφή του Γκάους.

Ας εξετάσουμε τον πίνακα[4][5]

Η ορίζουσα αυτού του πίνακα μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας το ανάπτυγμα Λαπλάς κατά μήκος οποιασδήποτε από τις γραμμές ή τις στήλες του. Παραδείγματος χάριν, ένα ανάπτυγμα κατά μήκος της πρώτης γραμμής δίνει:

Το ανάπτυγμα Λσπλάς κατά μήκος της δεύτερης στήλης δίνει το ίδιο αποτέλεσμα:

Είναι εύκολο να επαληθευτεί ότι το αποτέλεσμα είναι σωστό: ο πίνακας είναι αντιστρέψιμος πίνακας επειδή το άθροισμα της πρώτης και της τρίτης στήλης του είναι διπλάσιο της δεύτερης στήλης, και επομένως ο προσδιοριστής του είναι μηδέν.

Έστω ότι ο είναι ένας n × n πίνακας και Για λόγους σαφήνειας ονομάζουμε επίσης τις καταχωρήσεις του που συνθέτουν τον ελάσσονα πίνακα ως εξής[6]

for

Ας εξετάσουμε τους όρους στο ανάπτυγμα του που έχουν ως παράγοντα το . Καθένας από αυτούς έχει τη μορφή

για κάποια μετάθεση τSn, και μια μοναδική και προφανώς σχετική μετάθεση η οποία επιλέγει τις ίδιες δευτερεύουσες καταχωρήσεις με την τ Ομοίως κάθε επιλογή του σ καθορίζει ένα αντίστοιχο τ, δηλαδή η αντιστοιχία είναι μια αμφίρριψη μεταξύ και Χρησιμοποιώντας τον συμβολισμό δύο γραμμών του Κωσύ, η ρητή σχέση μεταξύ και μπορεί να γραφεί ως εξής

όπου είναι μια προσωρινή συντομογραφία για έναν κύκλο . Αυτή η πράξη μειώνει όλους τους δείκτες μεγαλύτερους από j έτσι ώστε κάθε δείκτης να χωράει στο σύνολο {1,2,...,n-1}

Η μετάθεση τ μπορεί να προκύψει από την σ ως εξής. Ορίζουμε το με για και . Τότε το εκφράζεται ως εξής

Τώρα, η πράξη που εφαρμόζει πρώτα το και μετά το είναι (Σημειώστε ότι η εφαρμογή του Α πριν από το Β είναι ισοδύναμη με την εφαρμογή του αντίστροφου του Α στην πάνω σειρά του Β σε συμβολισμό δύο γραμμών)

όπου είναι προσωρινή συντομογραφία για .

η πράξη που εφαρμόζει πρώτα το και στη συνέχεια το είναι

τα δύο παραπάνω είναι ίσα, άρα,

όπου είναι το αντίστροφο του που είναι .

Συνεπώς

Δεδομένου ότι οι δύο κύκλοι μπορούν να καταγραφούν αντίστοιχα ως μεταθέσεις και ,

Και αφού η απεικόνιση είναι αμφιρριπτική,

από το οποίο προκύπτει το αποτέλεσμα. Ομοίως, το αποτέλεσμα ισχύει αν ο δείκτης του εξωτερικού αθροίσματος αντικατασταθεί με . [7]

Ανάπτυγμα Λαπλάς μιας ορίζουσας με συμπληρωματικά ελάσσονες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάπτυγμα του Λαπλάς με συμπαράγοντες μπορεί να γενικευτεί ως εξής.

Ας θεωρήσουμε τον πίνακα

Η ορίζουσα αυτού του πίνακα μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας το ανάπτυγμα του συντελεστή Λαπλάς κατά μήκος των δύο πρώτων γραμμών ως εξής. Αρχικά ας σημειωθεί ότι υπάρχουν 6 σύνολα δύο διαφορετικών αριθμών στο {1, 2, 3, 4},, δηλαδή έστω το προαναφερθέν σύνολο.

Με τον ορισμό των συμπληρωματικών συμπαράγοντων να είναι

και το πρόσημο της αντιμετάθεσής τους να είναι

Η ορίζουσα του A μπορεί να γραφτεί ως εξής

όπου είναι το συμπληρωματικό σύνολο του .

Στο ρητό παράδειγμά μας, αυτό δίνει

Όπως και παραπάνω, είναι εύκολο να επαληθεύσετε ότι το αποτέλεσμα είναι σωστό: ο πίνακας είναι αντιστρέψιμος επειδή το άθροισμα της πρώτης και της τρίτης στήλης του είναι διπλάσιο της δεύτερης στήλης, και επομένως η ορίζουσα του είναι μηδέν.

Έστω ένας n' × n πίνακας και το σύνολο των k-στοιχείων υποσυνόλων του {1, 2, ... , n}, ένα στοιχείο του. Τότε η ορίζουσα του μπορεί να αναπτυχθεί κατά μήκος του k σειρές που προσδιορίζονται από το ως εξής:

όπου είναι το πρόσημο της αντιμετάθεσης που καθορίζεται από και , ίσο με , το ελάσσονα τετράγωνο του που λαμβάνεται διαγράφοντας από το γραμμές και στήλες με δείκτες στο και αντίστοιχα, και (που ονομάζεται συμπλήρωμα του ) που ορίζονται ως , και είναι το συμπλήρωμα των και αντίστοιχα.

Αυτό συμπίπτει με το παραπάνω θεώρημα όταν . Το ίδιο πράγμα ισχύει για οποιεσδήποτε σταθερές k στήλες.

Υπολογιστική δαπάνη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάπτυγμα Λαπλάς είναι υπολογιστικά αναποτελεσματικό για πίνακες μεγάλης διάστασης, με χρονική πολυπλοκότητα σε συμβολισμό μεγάλου O της τάξης τουO(n!). Εναλλακτικά, η χρήση μιας ανάλυσης σε τριγωνικούς πίνακες, όπως στην LU παραγοντοποίηση[8], μπορεί να δώσει ορίζουσες με χρονοπλοκότητα O(n3).[9] Ο ακόλουθος κώδικας Python υλοποιεί το ανάπτυγμα Λαπλάς:

def determinant(M):
    # Base case of recursive function: 1x1 matrix
    if len(M) == 1: 
        return M[0][0]

    total = 0
    for column, element in enumerate(M[0]):
        # Exclude first row and current column.
        K = [x[:column] + x[column + 1 :] for x in M[1:]]
        s = 1 if column % 2 == 0 else -1 
        total += s * element * determinant(K)
    return total

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Laplace Expansion - an overview | ScienceDirect Topics». www.sciencedirect.com. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2024. 
  2. Maruskin, Jared M. (2012). Essential Linear Algebra. Solar Crest Publishing LLC. ISBN 978-0-9850627-3-6. 
  3. Indian Institute Of Astrophysics· IIAP (1949). An Introduction To The Laplace Transformation. Methuen And Co. 
  4. «4.2: Laplace Expansion and Leibniz Formula». Mathematics LibreTexts (στα Αγγλικά). 4 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2024. 
  5. «Laplace Expansion: An algorithm for calculating the determinant of a square matrix». www.allmathwords.org. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2024. 
  6. «A proof of generalized laplace's expansion theorem» (PDF). 
  7. Walter, Dan; Tytun, Alex (1949). «Elementary problem 834». American Mathematical Monthly (American Mathematical Society) 56 (6): 409. 
  8. «Παραγοντοποίηση A = LU - Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο» (PDF). 
  9. Stoer Bulirsch: Introduction to Numerical Mathematics