Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο (Μπαρότσι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο
ΟνομασίαΑνάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο
ΔημιουργόςQ316731
Έτος δημιουργίας1573
ΕίδοςΕλαιογραφία σε μουσαμά
Ύψος133
Πλάτος110
ΠόληΡώμη, Ιταλία
ΜουσείοΜουσεία Βατικανού
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο είναι έργο του Φεντερίκο Μπαρότσι (Ουρμπίνο, 1538-1612) που φιλοτεχνήθηκε το 1573 για τον συλλέκτη Σιμονέττο Αναστάτζι. Σήμερα φιλοξενείται στη συλλογή της Πινακοθήκης των Μουσείων του Βατικανού.

Η εικόνα είναι γεμάτη σύμβολα που προεικονίζουν τη μοίρα του Χριστού: η κούπα που γεμίζει η Παναγία με νερό από το ρυάκι συμβολίζει τη Βάπτιση του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό, το μαξιλάρι στο οποίο κάθεται το Θείο Βρέφος και το γαϊδουράκι τη θριαμβευτική είσοδό του στα Ιεροσόλυμα, ενώ τα κόκκινα κεράσια που κόβει ο Ιωσήφ από το δέντρο το αίμα που θα χυθεί στο Σταυρό. Όλα αυτά τα στοιχεία, σε μία εποχή οπότε οι πίνακες αυτού του είδους εξυπηρετούσαν την ανάγκη των πιστών για συγκέντρωση και προσευχή, δίνουν στη σύνθεση μια διάσταση οικειότητας και μια ξεχωριστή τρυφερότητα.

Στη ζωγραφική του Μπαρότσι το χρώμα αναδίδεται σαν άρωμα από τα αντικείμενα, διαχέεται, εξαερώνεται. Το ύφος του ακολουθεί το ρεύμα του δεύτερου μισού του 16ου αιώνα που εκφράζει το θρησκευτικό συναίσθημα χωρίς τις περίπλοκες φόρμες του Μανιερισμού. Αντίθετα προτιμά τις ντελικάτες εικόνες, τα ροδαλά χρώματα, το απαλό φως και τα τοπία ως υπόβαθρο. Ο ακριβής τρόπος που αποδίδει πολλές λεπτομέρειες (τα φρούτα, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα αντικείμενα στην κάτω αριστερή γωνία) προαναγγέλλει τις επικείμενες εξελίξεις που θα γεννήσουν το νέο (για την Ιταλία) είδος των «νεκρών φύσεων».

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Μουσεία Βατικανού, Ρώμη» (2006), σειρά «Μουσεία του Κόσμου», Βιβλιοθήκη Τέχνης των εκδόσεων «Η Καθημερινή», σελ. 142-143, ISBN 978-960-6709-16-6.
  • «Rest on the Flight to Egypt», καταχώρηση στην «Web Gallery of Art».