Ανάνταπουρ νομός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης νομών της Άντρα Πραντές.

Ο Νομός Ανάνταπουρ, ή Ανανταπούρ, είναι ένας από τους επιμέρους 23 νομούς - διοικητικές περιφέρειες - της ομόσπονδης πολιτείας Άντρα Πραντές της Ινδίας. Η συνολική του έκταση είναι 19.130 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του από 2.115.300 το 1971, έφθασε τους 4.083.300 κατοίκους (2011). Βρίσκεται στο νότιο-δυτικό τμήμα της πολιτείας, στα σύνορα με την πολιτεία Καρνάτακα. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη Ανάνταπουρ, ή Ανανταπούρ, απ΄ όπου και το όνομά του, αποτελώντας έδρα και της μίας εκ των τριών επαρχιών του νομού.

Ο νομός Ανάνταπουρ περιλαμβάνει 3 επαρχίες (ζώνες), στις οποίες κατανέμονται 63 δήμοι και κοινότητες, την επαρχία Ανάνταπουρ (20), την επαρχία Νταρμάβαραμ (17) και την επαρχία Πινούκοντα (26), που εδρεύουν στις ομώνυμες πόλεις. Επίσημη γλώσσα είναι η Τελούγκου.

Ένα μέρος της έκτασής του αποτελεί μέρος του οροπεδίου Ντέκαν παρουσιάζοντας μια ποικιλομορφία λόφων, μικρών λεκανοπεδίων και πεδιάδων. Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το βαμβάκι, αραχίδες και όσπρια. Ένα μεγάλο μέρος του στεατίτη της Ινδίας που εξάγεται ή χρησιμοποιείται στα λιπάσματα εξορύσσεται σ΄ αυτόν το νομό. Παρά ταύτα, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων η αγροτική παραγωγή στο νομό είναι πολύ μικρή, ενώ οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις ελάχιστες. Συνέπεια αυτών είναι ο νομός να έχει κριθεί ένας από τους φτωχότερους της χώρας και να έχει ενταχθεί σε ειδικό κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.8ος, σελ.394.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]