Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάλυση κόστους-ωφέλειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ανάλυση κόστους-ωφέλειας (ΑΚΩ) είναι ένα σύνολο μεθόδων και διαδικασιών για την αξιολόγηση ενός έργου ή μίας επένδυσης. Περιλαμβάνει την ποσοτικοποίηση του κόστους και την εκτίμηση του κέρδους του έργου/επένδυσης.

Ο Γάλλος μηχανικός και οικονομολόγος Ζιλ Ντιπουί

Η παρακάτω μεθοδολογία αποτελεί ένα γενικό διάγραμμα της ανάλυσης κόστους-ωφέλειας:

 1. Καθορισμός των στόχων του έργου / της επένδυσης.
 2. Εντοπισμός εναλλακτικών έργων/επενδύσεων.
 3. Καθορισμός των μέτοχων.
 4. Μέτρηση των μεγεθών κόστους και κέρδους.
 5. Πρόβλεψη του κόστους και κέρδους για ένα προκαθορισμένο διάστημα.
 6. Μετατροπή των μεγεθών κόστους και κέρδους σε κοινή νομισματική μονάδα.
 7. Υπολογισμός της καθαρής αξίας των εναλλακτικών.
 8. Διεξαγωγή ανάλυσης ευαισθησίας, που εξετάζει την επίδραση αστάθμιτων μεταβλητών στο αποτέλεσμα των μετρήσεων.
 9. Λήψη απόφασης.

Η ιδέα της ανάλυσης κόστους-ωφέλειας έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1848, σε ένα άρθρο του Γάλλου Ζιλ Ντιπουί και αργότερα αναλύθηκε σε δημοσιεύσεις του Άγγλου Άλφρεντ Μάρσαλ.[1] Η αρχική προσέγγιση του Ντιπουί βασιζόταν στον υπολογισμό «της κοινωνικής ωφελιμότητας ενός έργου όπως η κατασκευή ενός δρόμου ή μιας γέφυρας».[2] Στην προσπάθειά του να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, ο Ντιπουί διερεύνησε τη χρησιμότητα του έργου στους τελικούς χρήστες του. Ως μέθοδο υπολογισμού αυτής της χρησιμότητας καθόρισε την προθυμία των χρηστών να πληρώσουν για το αντίστοιχο έργο. Με βάση το άθροισμα της προθυμίας των χρηστών να χρηματοδοτήσουν ένα ορισμένο έργο, ο Ντιπουί στοιχειοθέτησε τη δυνατότητα μέτρησης της κοινωνικής ωφέλειας αυτού του έργου (γέφυρα, δρόμος, κανάλι).

 1. Wiener, Jonathan B. (2013). «The Diffusion of Regulatory Oversight». Στο: Livermore· Revesz, Richard L. The Globalization of Cost–Benefit Analysis in Environmental Policy. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-199-93438-6. 
 2. Sandmo, Agnar (2011). Economics evolving : a history of economic thought. Princeton University Press. ISBN 9780691148427. OCLC 799499179. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]