Ανάκτορο της Καρλσρούης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάκτορο της Καρλσρούης
Χάρτης
Είδοςσατώ[1]
ΔιεύθυνσηSchloßbezirk 10, 76131 Karlsruhe[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°0′49″N 8°24′16″E
Διοικητική υπαγωγήΚαρλσρούη[1][2]
ΧώραΓερμανία[3][2]
Έναρξη κατασκευής1715
ΙδιοκτήτηςΚάρολος Γ΄ Γουλιέλμος του Μπάντεν-Ντούρλαχ
ΑρχιτέκτοναςΓιάκομπ-Φρήντριχ φον Μπάτσεντορφ
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
Commons page Πολυμέσα
Αεροφωτογραφία του ανακτόρου της Καρλσρούης.

Το Κάστρο-Ανάκτορο της Καρλσρούης (γερμανικά: Karlsruher Schloss‎‎) κτίστηκε το 1715 για τον Κάρολο Γ' Γουλιέλμο μάργραβο του Μπάντεν-Ντούρλαχ μετά από μια διαμάχη με τους πολίτες της προηγούμενης πρωτεύουσάς του, Ντούρλαχ. Η πόλη της Καρλσρούης από τότε αναπτύχθηκε γύρω του. Το κτίριο φιλοξενεί τώρα το κεντρικό μουσείo του Κρατικού Μουσείου του Μπάντεν (Badisches Landesmuseum). [4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο κτίριο κατασκευάστηκε από τον Γιάκομπ-Φρήντριχ φον Μπάτσεντορφ. Η πόλη σχεδιάστηκε με τον πύργο του ανακτόρου (Schloss) στο κέντρο, και 32 δρόμους ακτινωτά από αυτήν σαν ακτίνες σε τροχό ή νευρώσεις σε βεντάλια, έτσι ώστε το παρωνύμιο της Καρλσρούης στα γερμανικά να είναι η "πόλη της βεντάλιας" (Fächerstadt).

Αρχικά μερικώς κατασκευασμένο από ξύλο, το ανάκτορο έπρεπε να ξανακτιστεί το 1746, χρησιμοποιώντας πέτρα. Ο Κάρολος-Φρειδερίκος, μάργραβος του Μπάντεν-Ντούρλαχ εκείνη την εποχή, ο οποίος τελικά έγινε ο Κάρολος-Φρειδερίκος, μέγας δούκας του Μπάντεν, στη συνέχεια έκανε αλλαγές στο παλάτι με τους Μπαλτάσαρ Νόιμαν και Φρήντριχ φον Κέσλαου μέχρι το 1770, προσθέτοντας μεγαλύτερα παράθυρα και πόρτες, περίπτερα και πτέρυγες. Το 1785 ο Βίλχελμ-Γιερεμίας Μύλερ έκανε τον πύργο, προσθέτοντας έναν τρούλο.

Κατά τη διάρκεια των Επαναστάσεων του 1848, ο Λεοπόλδος, μέγας δούκας του Μπάντεν, εκδιώχθηκε το 1849 για κάποιο χρονικό διάστημα. Το 1918 ο τελευταίος μονάρχης, ο Φρειδερίκος Β', μέγας δούκας του Μπάντεν, έπρεπε να φύγει. Η πρώην κατοικία των ηγεμόνων του Μπάντεν χρησιμοποιείται τώρα ως Κρατικό Μουσείο του Μπάντεν.

Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του ανακτόρου, μετατράπηκε σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά γρήγορα ξανακτίστηκε μετά τον πόλεμο.

Πανόραμα της Καρλσρούης από τον πύργο του ανακτόρου, κοιτάζοντας νότια. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στα αριστερά, η Αγορά στο κέντρο, και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στα δεξιά. Σημειώστε τις πτέρυγες του παλατιού που ευθυγραμμίζονται με τους δρόμους, ακτινωτά έξω από το κέντρο της πόλης (δηλ. τον πύργο του ανακτόρου).

Εκθεσιακός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 3973. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 Corpus of Baroque Ceiling Painting in Germany.
  3. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  4. «Welcome». Badisches Landesmuseum Karlsruhe. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]