Ανάγλυφο του Πλούτωνα από την Αιανή Κοζάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο θεός Πλούτων στην Αιανή της Ελιμίας
 
ΟνομασίαΟ θεός Πλούτων στην Αιανή της Ελιμίας
Έτος δημιουργίαςΡωμαϊκή εποχή
Είδοςανάγλυφο
δεδομένα

Το ανάγλυφο του θεού Πλούτωνα είναι σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στην Αιανή Ελιμίας της Κοζάνης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι λευκή μαρμάρινη στήλη, στην οποία εικονίζεται μικρός ναός σε πρόσοψη τριγωνική. Συμπληρώνεται με χοντροκομμένο ανάγλυφο, σχεδόν βαρβαρικό. Φέρει σημαντικές φθορές και λείπουν μέρη του. Παρουσιάζει τον θεό Πλούτωνα ιστάμενο όρθιο και συνοδευόμενο από τον σκύλο Κέρβερο. Από το κεφάλι διακρίνονται μόνο τα άκρα της τριχωτής κόμης και του πυκνού γενιού, ενώ το υπόλοιπο του κεφαλιού είναι ακρωτηριασμένο. Ο αριστερός βραχίονας είναι περιτυλιγμένος σε μανδύα. Ο δεξιός βραχίονας είναι τελείως αλλοιωμένος και δεν διακρίνεται. Η στήλη φέρει ελληνική επιγραφή που αναφέρει τον θεό Πλούτωνα, καθώς και τον πιστό επισκέπτη του ναού του θεού Τίτο Φλαύιο Λέωνα, ο οποίος ανέθεσε το ανάγλυφο εξ ιδίων προς τιμή του θεού, επιφορτώνοντας τον θεράποντα του ναού, Αχερόντιο με την επαγρύπνηση.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την επιγραφή μαθαίνουμε ότι στην Αιανή υπήρχε ιερό του θεού Πλούτωνα, και ότι το ανάγλυφο ήταν ανάθημα κάποιου Τίτου Φλαύιου Λέωνα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο αναφέρει την πόλη Αιανή γραμμένη με Ε σε ορθογραφία κοινή της Ρωμαϊκής εποχής και συγκεκριμένα της δυναστείας των Φλαουίων. Ο Στράβων διηγείται ότι τα ιερά του Πλούτωνα επισκέπτονταν από ευσεβείς πιστούς τον καιρό της Ρωμαϊκής περιόδου περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]