Ανάγλυφη παράσταση άρματος (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. Π1428)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράσταση άρματος
Επιτύμβια στήλη
ΟνομασίαΠαράσταση άρματος
Έτος δημιουργίαςπερ. 1600 π.Χ
ΕίδοςΜυκηναϊκή
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουΠ1428
Χάρτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με αριθμό Π1428 είναι ανάγλυφο που βρέθηκε στις Μυκήνες. Βρέθηκε στον τάφο V του ταφικού κύκλου Α.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάγλυφο είναι κατασκευασμένο από εύθρυπτο πωρόλιθο. Παριστάνει ένα άρμα με δυναμικό και εντυπωσιακό αρματηλάτη που τεντώνει το χαλινάρι. Το άλογο, εξίσου ρωμαλέο και με εντυπωσιακές οπλές, καλπάζει ορμητικά με υψωμένη την ουρά και ερεθισμένο γεννητικό όργανο, κινώντας το άρμα προς τα δεξιά. Μπροστά από το άρμα μια δεύτερη ανδρική μορφή στέκει αδέξια ή είναι πεσμένη στο έδαφος. Στο χέρι κρατάει σπαθί, ή κάποιο σύμβολο (ενδεχομένως ψάρι) κείτεται δίπλα στο αριστερό του χέρι. Πίσω από το άρμα και πάνω από το άλογο ελίσσονται φίδια, ενώ επάνω από την όλη εικόνα και κάτω από το άλογο και την δεύτερη φιγούρα μαίνονται τα κύματα της θάλασσας. Ο τροχός του άρματος και τα πίσω πόδια του αλόγου βρίσκονται στην ξηρά, ενώ το άλογο έχει εισβάλει με τα μπροστινά του πόδια στην θάλασσα και καλπάζει, λίγο πριν αγγίξει τον αφρό των κυμάτων.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εντυπωσιακό αυτό ανάγλυφο είναι τμήμα επιτύμβιας στήλης. Παρουσιάζει ενδεχομένως κάποια σκηνή μάχης άγνωστης λοιπής ερμηνείας. Κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]