Αμφορέας προτομής αλόγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Προτομή αλόγου, Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή, περ. 550 π.Χ.

Ο αμφορέας προτομής αλόγου είναι ιδιαίτερος ρυθμός αμφορέα, που εμφανίστηκε στην Αθήνα περί το 600 π.Χ.. Χαρακτηρίζεται από πλατύ σώμα με δύο εικόνες κεφαλής αλόγου, σε μελανόμορφη αγγειογραφία, ενώ υπάρχει και ένα μοναδικό εύρημα που εικονίζει κεφαλή αλόγου στην μία, και γυναικεία κεφαλή στην άλλη όψη. Ο αγγειογράφος του ρυθμού αυτού παραλείπει τη χαρακτηριστική ζωφόρο του λαιμίου που συναντούμε στους υπόλοιπους πλατύσωμους αμφορείς. Η εικόνα παρουσιάζεται μέσα σε μεγάλη, τετράγωνη πλαισιωμένη επιφάνεια, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια του αγγείου είναι ζωγραφισμένη μαύρη. Συνολικά έχουν βρεθεί περί τα 100 αγγεία του ρυθμού αυτού, μερικά από τα οποία είναι έργα ασήμαντων αγγειογράφων.

Η ερμηνεία των αγγείων αυτών είναι μέχρι σήμερα αντικείμενο σπουδής. Μερικοί ερευνητές ερμηνεύουν τα αγγεία αυτά ως νεκρικά επιθέματα, χωρίς όμως να παραθέτουν αρχαιολογικά ευρήματα που θα τεκμηρίωναν την θέση αυτή. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα εικονιζόμενα άλογα είναι μάλλον τα άλογα του Άδη, η του Ποσειδώνα, αν υποθέσουμε εδώ την ιδιότητά του ως χθόνιας θεότητας.

Κατά μια άλλη εκδοχή πρόκειται για αναθήματα των ευγενών Αθηναίων ιππέων, ενώ σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, η κεφαλή του αλόγου είναι το σύμβολό τους.

Μια τρίτη εκδοχή θέλει τους αμφορείς αυτούς να είναι έπαθλο αγώνων, που καταργήθηκαν αργότερα και διαδέχτηκαν από τον Αμφορέα των Παναθηναίων. Χρησιμοποιήθηκαν για ένα διάστημα μικρότερο των πενήντα ετών και δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη καλλιτεχνική εξέλιξη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John D. Beazley: Attic Black-figure Vase-painters. Oxford 1956, S. 15–17.
  • M. G. Picozzi, Anfore attiche a protome equina. Studi Miscellanei 18 (1970-71)
  • Ann Birchall: Attic Horse Head Amphorae, In: Journal of Hellenic Studies 92, 1972, S. 46ff.
  • John Boardman: Schwarzfigurige Vasen aus Athen. Ein Handbuch, von Zabern, 4. Auflage, Mainz 1994 (Kulturgeschichte der Antiken Welt, Band 1) ISBN 3-8053-0233-9, S. 18.
  • Bettina Kreuzer: Untersuchungen zu den attischen Pferdekopfamphoren, In: Bulletin antieke beschaving. Band 73, 1998, S. 95–114.
  • Reinhard Lullies in Antike Kunstwerke aus der Sammlung Ludwig. Band 1. Frühe Tonsarkophage und Vasen, von Zabern, Mainz 1979, S. 45–46, ISBN 3-8053-0439-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pferdekopf-Amphore της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).