Αμπρόζιο Βιλιάλβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπρόζιο Βιλιάλβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1960
Θάνατος1  Δεκεμβρίου 2013
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταακτιβιστής
ηθοποιός

Ο Αμπρόζιο Βιλιάλβα, πορτογαλικά: Ambrósio Vilhalva (1960-11/12/2013 Γκουίρα Ρόκα) ήταν τοπικός ηγέτης, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Γουαρανί και ηθοποιός[1] στο ντοκιμαντέρ BirdWatchers - La terra degli uomini rossi (Η γη των κόκκινων ανθρώπων)[2].

Εκδίωξη και επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα Γκουίρα Ρόκα της οποίας ηγείτο θρησκευτικά ο πατέρας του ή «Τόπος του Πουλιού», διώχθηκε από την προγονική γη (τουκόχα) στη δεκαετία 40-50 από γαιοκτήμονες, και εγκαταστάθηκε σε προστατευόμενη περιοχή. Ο Αμπρόζιο και ο πατέρας του κατόρθωσαν μετά από προσπάθειες να ανακαταλάβουν τη γη τους το 2004 και να φυτέψουν ανάμεσα στα ζαχαροκάλαμα. Χάρη στις προσπάθειες του Αμπρόζιο ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε την Γκουίρα Ρόκα ως γη των Γουαρανί το 2009. Η δημοτικότητα του Αμπρόζιο Βιλιάλβα έφτασε στο απόγειό της όταν πρωταγωνίστησε σε ερευνητικό ντοκιμαντέρ για τους Γουαρανί[3].

Ο θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βιλιάλβα βρέθηκε δολοφονημένος στην κατοικίας του, στην Γκουίρα Ρόκα του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ της Βραζιλίας. Οι δράστες της δολοφονίας είναι μέχρι στιγμής άγνωστοι[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]