Αμπού Νασρ Σαμς αλ-Μουλούκ Ντουκάκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπού Νασρ Σαμς αλ-Μουλούκ Ντουκάκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
ΘάνατοςΙουνίου 1104[1]
Δαμασκός
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΤουτούς Β΄[1]
ΓονείςΤουτούς Α΄[1]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςd:Q54554836

Ο Αμπού Νασρ Σαμς αλ-Μουλούκ Ντουκάκ (... - 8 Ιουνίου 1104) ήταν ο Σελτζούκος εμίρης της Δαμασκού από το 1095 έως το 1104.

Ο Ντουκάκ ήταν γιος του Τουτούς Α΄, Σελτζούκου κυβερνήτη της Συρίας, και της Χατούν Σαφουάτ αλ-Μουλκ. Ήταν αδελφός του Ραντβάν, εμίρη του Χαλεπιού. Όταν ο πατέρας του πέθανε το 1095, ο Ραντβάν, ούτε είκοσι ετών ακόμα, διεκδίκησε τη Συρία για λογαριασμό του, μη διστάζοντας να στραγγαλίσει τους δύο νεότερους αδελφούς του, ώστε να μη διεκδικήσουν κάποτε την εξουσία. Ένας τρίτος νεότερος αδελφός, ο Ντουκάκ, ο οποίος αρχικώς είχε κληρονομήσει φέουδο στη Τζεζίρα (Μεσοποταμία), σώθηκε σκάζοντάς το κυριολεκτικώς την ύστατη στιγμή από το φρούριο στο Χαλέπι όπου κατοικούσε μαζί με τον Ραντβάν, και από τότε το μίσος μεταξύ των δύο αδελφών παρέμενε άσβεστο.

Ο Ντουκάκ επαναστάτησε και πήρε τον έλεγχο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα την περιδίνηση της Συρίας στο χάος και την αναρχία, ως πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των δύο αδελφών. Ο Ντουκάκ είχε την υποστήριξη του εμίρη της Αντιόχειας, Γιαγκί Σιγιάν, ο οποίος αν και δεν είχε έρθει σε προστριβή με τον ίδιο τον Ραντβάν, αντιπαθούσε τον αταμπέκο του Χαλεπιού, Τζανάχ αντ-Ντάουλα. Μαζί τους συμμάχησε και ο Ιλγαζί, εμίρης της Ιερουσαλήμ την περίοδο πριν αυτή περάσει στα χέρια των Φατιμιδών της Αιγύπτου. Ο Ραντβάν σε απάντηση, συμμάχησε με τον αδελφό του Ιλγαζί, Σοκμάν, εμίρη της Άμιδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]