Αμπντούλ Κασίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπντούλ Κασίμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1092
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣουλτάνος του Ρουμ

Ο Αμπντούλ Κασίμ (πέθανε το 1092) ήταν Σελτζούκος κυβερνήτης της Νίκαιας, που ήταν πρωτεύουσα στο Σουλτανάτο του Ρουμ (1086 - 1092). Με τον θάνατο του σουλτάνου Σουλεϊμάν ιμπν Κουτουλμίς (1086) έγινε κατάσχεση του θρόνου τού Ρουμ από τον διάδοχο Κιλίτζ Αρσλάν Α΄. Όμως ο μεγάλος σουλτάνος των Σελτζούκων Μαλίκ Σαχ Α΄ διόρισε στη θέση τού Σουλεϊμάν τον Αμπντούλ Κασίμ. Ως αποτέλεσμα, η κυριαρχία του τελευταίου περιορίστηκε μονάχα στη Βιθυνία και την Καππαδοκία· η υπόλοιπη επικράτεια τού Ρουμ μοιράστηκε σε αυτοδιοικούμενα εμιράτα,όπου σε ένα από αυτά κυβερνούσε ο εμίρης Τζαχάς.

Με τη Θάλασσα του Μαρμαρά υπό τον έλεγχό του, ο Αμπντούλ Κασίμ αποφάσισε να ιδρύσει ένα ισχυρό ναυτικό με έδρα την Κίο για να ανταγωνιστεί το Βυζαντινό ναυτικό. Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός έστειλε εναντίον του δύο στρατηγούς: τον Μανουὴλ Βουτουμίτη (1086 - 1112) και τον Τατίκιο. Ο Αμπντούλ Κασίμ συνετρίβη και ο στόλος του διαλύθηκε· ο ίδιος δραπέτευσε στη Νίκαια και δήλωσε την υποταγή του στον Βυζαντινό αυτοκράτορα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σπυρίδων Βρυώνης, Η παρακμή του μεσαιωνικού Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και η διαδικασία εξισλαμισμού (11ος-15ος αιώνας), μτφρ. Κάτια Γαλαταριώτου, εκδ.Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα, 1996
Αμπντούλ Κασίμ
 Θάνατος: 1092
Προκάτοχος
Σουλεϊμάν ιμπν Κουτουλμίς
Σουλτάνος του Ρουμ

1086 - 1092
Διάδοχος
Κιλίτζ Αρσλάν Α΄