Αμπντουλά Σαΐγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπντουλά Σαΐγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Abdulla Şaiq Talıbzadə (Αζερμπαϊτζανικά)
Γέννηση24  Φεβρουαρίου 1881[1]
Τιφλίδα
Θάνατος24  Ιουλίου 1959
Μπακού
Τόπος ταφήςAlley of Honor
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαζέρικα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεατρικός συγγραφέας
καθηγητής
ποιητής
μεταφραστής
Περίοδος ακμής1906
Οικογένεια
ΤέκναKamal Talybzadă
ΓονείςAkhund Mustafa Talibzadeh
ΑδέλφιαYusif Ziya Talibzade
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςτάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας (24  Φεβρουαρίου 1956)
Αξιόλογος καλλιτέχνης της Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (23  Απριλίου 1940)
τάγμα του Λένιν (25  Φεβρουαρίου 1946)
μετάλλιο για την Άμυνα του Καυκάσου
μετάλλιο "Για ηρωική εργασία στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945"
Excellence in People's Education of the Azerbaijan SSR (1956)
Ιστότοπος
abdullashaig.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμπντουλά Σαΐγκ (αζερικά: Abdulla Şaiq‎‎) (25 Φεβρουαρίου 1881, Τιφλίδα – 24 Ιουλίου 1959, Μπακού), γεννημένος ως Αμπντουλά Μουσταφά ογλού Ταλιμπζαντέχ, ήταν Αζέρος συγγραφέας.

Οικογένεια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαΐγκ γεννήθηκε από Αζέρους γονείς που είχαν καταγωγή από το Μαρνεούλι. Ο πατέρας του ήταν ο Μουσταφά Ταλιμπζαντέχ και η μητέρα του ήταν η Μεχρί Μπεϊραμλί. Ο πατέρας του ήταν μέλος του Μουσουλμανικού Ιερατικού Συμοβυλίου του Καυκάσου και δίδασκε ισλαμικό δίκαιο, περσικά και αραβικά σε ένα γυμνάσιο στην Τιφλίδα. Το 1883, λόγω της τεταμένης σχέσης με τον σύζυγό της, η μητέρα του Σαΐγκ μετακόμισε με τους δύο γιους της και την κόρη της στο Κορασάνι (Ιράν), όπου ο Αμπντουλά Σαΐγκ φοίτησε αργότερα σε σχολείο. Ως έφηβος, έγραφε λυρικά ποιήματα και μετέφρασε πολλά έργα από τη ρωσική λογοτεχνία στα περσικά. Το 1901, σε ηλικία 20 ετών, ο Σαΐγκ εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μπακού, όπου έδωσε εξετάσεις στο Α' Αλεξανδρινό Γυμνάσιο και αργότερα έγινε διπλωματούχος δάσκαλος. Εργάστηκε στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης για τα επόμενα 33 χρόνια.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαΐγκ ήταν ρομαντικός συγγραφέας και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Τα θεατρικά του έργα και τα παραμύθια του άρχισαν να δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά το 1906. Αργότερα, έγινε επίσης γνωστός για τη συγγραφή διηγημάτων που απεικόνιζαν τις πικρές συνέπειες της φτώχειας και τις οικονομικές δοκιμασίες που αντιμετώπισε η εργατική τάξη στη Ρωσία την εποχή πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Αυτό έκανε τα έργα του Σαΐγκ ιδιαίτερα δημοφιλή στη Σοβιετική Ένωση. Ο εορτασμός του διεθνισμού και του ειρηνισμού τον έκανε να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ως συγγραφέας. Παρά το ακαδημαϊκό έργο του το οποίο είχε στόχο την προώθηση του αζέρικου πολιτισμού και παρά τις κάπως ανοιχτές αντισταλινικές του απόψεις, δεν πιστεύεται ότι ο Σαΐγκ υπέστη διώξεις από το κράτος.[2]

Ο Σαΐγκ έγραφε λογοτεχνία παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα. Ήταν συγγραφέας πολλών εγχειριδίων γλώσσας και λογοτεχνίας, που εκδόθηκαν από το 1909 έως το 1920. Κατά τη σύντομη ανεξαρτησία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 1918 και 1920 έδειξε ισχυρή ιδεολογική υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα του Μουσαβάτ.

Επίσης, μετέφρασε πολλά έργα των Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Ντάνιελ Ντεφόε, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Λέρμοντοφ, Ιβάν Κρίλοφ, Μαξίμ Γκόρκι, Νικολάι Νεκράσοφ, Νιζαμί και Φερντοσί στην αζερική και τη ρωσική γλώσσα.

Μερικά από τα διάσημα έργα του Σαΐγκ περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ανεπίφοτη επιστολή
  • Η λαίδη Τίγκτιγκ
  • Είμαστε όλοι ακτίνες από τον ίδιο ήλιο
  • Ήρωες του αιώνα μας

Μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπίτι Μουσείο του Αμπντουλά Σαΐγκ

Το 1916, ο Σαΐγκ μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα πέντε υπνοδωματίων στον 2ο όροφο ενός κτιρίου της σημερινής οδού Σαΐγκ. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα έχει σήμερα ονομαστεί Σπίτι Μουσείο του Αμπντουλά Σαΐγκ. Ο Σαΐγκ έμεινε σε αυτό το διαμέρισμα μέχρι το 1957. Στο σπίτι αυτό είχαν φιλοξενηθεί διάφοροι φίλοι του Αμπντουλά Σαΐγκ, ανάμεσα στους οποίους οι Najaf bey Vazirov, Suleyman Sani Akhundov, Huseyn Javid, Yusif Vazir Chamanzaminli, Ahmad Javad και Samad Vurgun και ο τραγουδιστής Bulbul.

Ο συγγραφέας συναντούσε σε αυτό το διαμέρισμα υποψήφιους, φοιτητές, ακόμη και μαθητές που έρχονταν να τον συμβουλευτούν για επιστημονικά θέματα. Συχνά διάβαζε τα έργα τους, τους μιλούσε και τους έδινε συμβουλές. Το Σπίτι Μουσείο του Αμπντουλά Σαΐγκ τελεί υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 International Music Score Library Project. Category:Shaig,_Abdulla. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Abdulla Shaig: Rays from the Same Sun. Azerbaijan International Magazine, Vol. 12.1 (Spring 2004), σελ. 40-41.
  3. «Azerbaijan National Committee of International Council of Museums (ICOM)». www.icom.azeurotel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  4. «Abdulla Şaiqin Ev Muzeyi - CityLife.az». citylife.az (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]