Αμερικανικός βουβαλοβάτραχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανικός βουβαλοβάτραχος

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Anura (Άνουρα)
Οικογένεια: Ranidae
Γένος: Lithobates
Είδος: L. catesbeianus
Διώνυμο
Lithobates catesbeianus
(Shaw, 1802)

Φυσική (κόκκινο) και μη (πράσινο) κατανομή Αμερικανικού βουβαλοβάτραχου

Ο Αμερικανικός βουβαλοβάτραχος, Lithobates catesbeianus Shaw, 1802 είναι ένα είδος άνουρου αμφιβίου στην οικογένεια Ranidae, που απαντάται στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, ενώ έχει εισαχθεί σε πολυάριθμες περιοχές, εκτός της φυσικής του κατανομής, στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, τη Δ. Ευρώπη και την Ασία. Σε μερικές περιοχές θεωρείται ως χωροκατακτητικό είδος. Ο κοασμός του θυμίζει το βρυχηθμό ταύρου, το οποίο δίνει στο ζώο την κοινή ονομασία του. Το λατινικό όνομα του είναι προς τιμήν του Βρετανού φυσιοδίφη Mark Catesby[1].

Εξάπλωση στη Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος έχει εισαχθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και έχει προκαλέσει ανισορροπία στα οικοσυστήματα που εξαπλώθηκε, αφού λόγω μεγέθους υπερέχει των εντόπιων ειδών και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί στην λίμνη Αγιάς, στο νομό Χανίων μετά από απόπειρα εκτροφής του είδους, όπου λόγω της παρουσίας του έχει σχεδόν εκλείψει από την περιοχή ο ενδημικός Κρητικός βάτραχος (Pelophylax cretensis)[2].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Feduccia, Alan (editor) (1985). Catesby's Birds of Colonial America. Chapel Hill, North Carolina: University of North Carolina Press. 208 pp. ISBN 978-0807848166. (Rana catesbeiana, Preface, p. xiii).
  2. «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018.