Αμερικανική κοντότριχη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Αμερικανική Κοντότριχη Γάτα

Η αμερικανική κοντότριχη είναι μια φυλή γάτας. Πιστεύεται πως κατάγεται από τις ευρωπαϊκές κατοικίδιες γάτες οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους για τη προστασία των πολύτιμων φορτίων από ποντίκια και αρουραίους. Σύμφωνα με το Σύλλογο Φίλων Γάτας (CFA), κατά την διάρκεια του 2011 ήταν η 8η πιο δημοφιλής ράτσα γάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν οι άποικοι έπλευσαν από την Ευρώπη στην Βόρεια Αμερική, πήραν μαζί τους αρκετές γάτες για να προστατεύουν τα αποθέματα τροφίμων τους από τα ποντίκια.[2] Πολλές από αυτές «εγκαταστάθηκαν» στον Νέο Κόσμο, διασταυρώθηκαν και ανέπτυξαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο κλίμα. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, δημιουργήθηκε ένα επιλεκτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής για να αναπτύξει τα καλύτερα χαρακτηριστικά αυτής της φυλής.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πολύ αθλητική γάτα, η αμερικανική κοντότριχη έχει μεγαλύτερο, πιο ευέλικτο και πιο δυνατό σώμα από την συγγενική της ευρωπαϊκή κοντότριχη. Είναι επίσης γνωστή ως «γάτα εργασίας».

Η αμερικανική κοντότριχη είναι μια γάτα ράτσας με αυστηρές προδιαγραφές και με χαρακτηριστική εμφάνιση, τα οποία καθορίζονται από τους Συλλόγους Εκτροφέων Γάτας σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά ήταν γνωστή ως «κατοικίδια κοντότριχη», η φυλή μετονομοάστηκε το 1966 σε «αμερικανική κοντότριχη» για να διαφοροποιηθεί από τις άλλες κοντότριχες φυλές. Το όνομα αυτό ενισχύει επίσης την άποψη ότι η αμερικανική κοντότριχη είναι διαφορετική από τις μη καθαρόαιμες κοντότριχες στην Αμερική.[3]

Μία ημίαιμη κοντότριχη γάτα, που ονομάζεται οικόσιτη κοντότριχη, μπορεί να μοιάζει με την αμερικανική κοντότριχη. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι η αμερικανική κοντότριχη είναι μια καθαρόαιμη ράτσα γάτας και αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Ένωση Φίλων Γάτας (CFA).

Σύμφωνα με τον CFA, η αμερικανική κοντότριχη είναι μια γάτα «χαμηλού κόστους» καθώς απαιτεί μόνο τα ετήσια εμβόλια και μια διατροφή καλής ποιότητας. Επίσης, είναι γενικά υγιής, καλόβολη, στοργική με τον ιδιοκτήτη της και φιλική με τους ξένους. Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά καθώς ζυγίζουν 11-15 κιλά όταν αναπτυχθούν πλήρως, ενώ ένα ώριμο θηλυκό ζυγίζει από 8-12 κιλά όταν αναπτυχθεί πλήρως στον τρίτο ή τον τέταρτο χρόνο.[3] Οι αμερικανικές κοντότριχες ζουν 15-20 χρόνια όπως και τα περισσότερα αιλουροειδή.

Η αμερικανική κοντότριχη αναγνωρίζεται σε περισσότερους από ογδόντα διαφορετικούς χρωματισμούς και σχέδια, όπως το ραβδωτό τιγρέ. Ορισμένες γάτες αυτής της φυλής διαθέτουν βαθιές αποχρώσεις μαύρου, καφέ ή άλλων συνδυασμών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top 10 Most Popular Breeds». The Cat Fanciers' Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2012. 
  2. «American Shorthair Breed». TICA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2012. 
  3. 3,0 3,1 Cat Fanciers' Association American Shorthair breed profile