Αμερικανική Εταιρεία για την Επιστήμη της Πληροφορίας και την Τεχνολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Επιστήμη της Πληροφορίας και την Τεχνολογία (αγγλ.American Society for Information Science and Technology - ASIS&T) ιδρύθηκε το 1937 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αποτελεί τον εθνικό οργανισμό για τη διαχείριση θεμάτων πληροφόρησης και τεχνολογίας. Διαθέτει 56 Παραρτήματα (Chapters), 20 Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups) και τα μέλη της ξεπερνούν τις 4.000 παγκοσμίως.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASI&T επιδιώκει μέσα από τη δράση της να ενισχύσει την υπάρχουσα γνώση σχετικά με την Επιστήμη της Πληροφόρησης και να συμβάλλει στην προβολή και την προώθηση τους. Ακόμη, στηρίζει τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου, παρέχοντας καθοδήγηση και επαγγελματική υποστήριξη. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ASI&T, αποστολή [1] της είναι να αναπτύξει τις εφαρμογές της Επιστήμης της Πληροφόρησης στις τεχνολογίες της πληροφορίας παρέχοντας ευκαιρίες και υποστήριξη σε επαγγελματίες και οργανισμούς που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά η ASI&T ιδρύθηκε από εκπροσώπους συνεργαζόμενων εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών, με βασικό πυρήνα του ενδιαφέροντος της την ανάπτυξη του μικροφίλμ, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των πληροφοριών. Η επωνυμία του νεοσύστατου οργανισμού ήταν Αμερικάνικο Ίδρυμα Τεκμηρίωσης (American Documentation Institute - ADI), ο οποίος ασχολούνταν με ζητήματα σχετικά με την Επιστήμη της Πληροφόρησης και μέσα σε 13 χρόνια αποτέλεσε την εθνική επαγγελματική εταιρεία για το συγκεκριμένο κλάδο. Με την πάροδο των χρόνων τα μέλη του Ιδρύματος αυξάνονταν και το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στα πληροφοριακά συστήματα και την τεχνολογία, γεγονός το οποίο οδήγησε στη μετονομασία του οργανισμού σε Αμερικάνικη Εταιρεία για την Επιστήμη της Πληροφόρησης στις αρχές του 1968. Σύντομα οι τεχνολογικές εξελίξεις ανάγκασαν την ASI&T να προσαρμόσει τις υπηρεσίες της στα νέα δεδομένα, ώσπου το 1980 αναθεώρησε τις Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής. Το 2000 η ASI&T υιοθέτησε την τρέχουσα επωνυμία, η οποία αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της αλλά και το εύρος των μελών της [2].

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASI&T διαθέτει περίπου 4.000 μέλη [3] σε παγκόσμιο επίπεδο, προερχόμενα από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, τα οποία συμβαδίζουν με τους στόχους και το έργο της. Τα μέλη της διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Ιδρύματα (Institutional member): στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορούν να εγγραφούν οργανισμοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν το έργο της ASI&T.
  • Τακτικά μέλη (Regular member): ως τακτικό μέλος μπορεί να εγγραφεί κάθε ενδιαφερόμενος φορέας.
  • Φοιτητές (Student member): στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται φοιτητές Σχολών που εντάσσονται στον κλάδο της πληροφόρησης και της τεχνολογίας.
  • Συνταξιούχοι (Retired member): η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει άτομα τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν συμπληρώσει πενταετή συμμετοχή στην κατηγορία των Τακτικών Μελών.
  • Μέλη Αναπτυσσόμενων Χωρών (Developing Nations): στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν άτομα τα οποία προέρχονται από χώρες χαρακτηριζόμενες ως αναπτυσσόμενες.
  • Εταιρικοί Πελάτες. (Corporate patron): η κατηγορία αυτή αφορά οργανισμούς. οι οποίοι επιθυμούν να συνεργαστούν με την ASI&T, αναλαμβάνοντας το συγκεκριμένο ρόλο.

Ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASI&T συστήνει τις Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος [4], οι οποίες έχουν ως σκοπό να αποτελέσουν αρωγό στην επικοινωνία μεταξύ των μελών που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Οι δραστηριότητες κάθε ομάδας αντανακλά τα ενδιαφέροντα των μελών της.

Παραρτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ASIS&T διαθέτει κάποια Παραρτήματα [5], τα οποία διαχωρίζονται σε Τοπικά (Regional Chapters) και Φοιτητικά (Student Chapters). Τα Τοπικά Παραρτήματα προωθούν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ASIS&T που βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Τα Φοιτητικά Παραρτήματα δίνουν τη δυνατότητα σε φοιτητές να επικοινωνήσουν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους σε άλλα μέλη της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σκοπός της ASI&T». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Ιστορία της ASI&T». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην ASI&T». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος της ASI&T». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Παραρτήματα της ASI&T». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]