Αμερικάνικη μαύρη αρκούδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανική μαύρη αρκούδα
Canadian Rockies - the bear at Lake Louise.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordota)
Ομοταξία: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Τάξη: Αρκτίδες (Ursidae)

Η αμερικανική μαύρη αρκούδα (Ursus americanus, παλαιότερα γνωστή ως Euarctos americanus) είναι μια μεσαίου μεγέθους αρκούδα που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Είναι το μικρότερο και πιο διαδεδομένο είδος αρκούδας. Οι αμερικανικές μαύρες αρκούδες είναι παμφάγα, με τη διατροφή τους να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εποχή και τη θέση. Συνήθως ζουν σε περιοχές με μεγάλες δασικές εκτάσεις, αλλά αφήνουν τα δάση σε αναζήτηση τροφίμων. Μερικές φορές γίνονται ελκυστικές για τις ανθρώπινες κοινότητες λόγω της άμεσης διαθεσιμότητας τροφίμων. Η αμερικανική μαύρη αρκούδα είναι το πιο συνηθισμένο είδος αρκούδας στον κόσμο.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι ζουν στη Βόρεια Αμερική, οι αμερικανικές μαύρες αρκούδες δεν είναι στενά συνδεδεμένες με καφέ αρκούδες και πολικές αρκούδες. οι γενετικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι χωρίστηκαν από έναν κοινό πρόγονο πριν από 5,05 εκατομμύρια χρόνια (mya). Οι αμερικάνικες και ασιατικές μαύρες αρκούδες θεωρούνται συγγενικά ειδη και συνδέονται στενότερα μεταξύ τους παρά με τα άλλα σύγχρονα είδη αρκούδων.Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αρκούδα του ηλίου είναι επίσης μια σχετικά πρόσφατη διάσπαση από αυτή την γενεαλογία.

Μια μικρή πρωτόγονη αρκούδα που ονομάζεται Ursus abstrusus είναι το παλαιότερο γνωστό βορειοαμερικανικό απολιθωμένο μέλος του γένους Ursus, χρονολογείται σε 4.95 mya . Αυτό υποδηλώνει ότι ο U. abstrusus μπορεί να είναι ο άμεσος πρόγονος της αμερικανικής μαύρης αρκούδας, η οποία εξελίχθηκε στη Βόρεια Αμερική. Παρόλο που ο Wolverton και ο Lyman εξακολουθούν να θεωρούν τον U. vitabilis «προφανή πρόδρομο των σύγχρονων μαύρων αρκούδων» έχει τοποθετηθεί επίσης στο U. americanus.