Αμένωφις Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμένωφις Γ')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμενχοτέπ Γ΄
Colossal Amenhotep III British Museum.jpg
Κολοσσιαίο άγαμα του Αμενχοτέπ του Γ' στο Βρετανικό Μουσείο.
Περίοδος 1391-1353 ή 1388-1351 π.Χ.
Προκάτοχος Τούθμωσις Δ΄
Διάδοχος Αμενχοτέπ Δ΄
Θάνατος 1353 ή 1351 π.Χ.
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Αμενχοτέπ ο 3ος ήταν πατέρας του Ακενατών, ανακηρύχτηκε Φαραώ όσο ήταν ακόμα παιδί και βασίλεψε περίπου 39 χρόνια. Η βασιλεία του ήταν, ως επί το πλείστον, ειρηνική. Άφησε πίσω του πάρα πολλά μνημεία. Έκανε προσθήκες στο ναό του Λούξορ. Στα τέλη της ζωής του υπάρχουν αναφορές ότι ήταν άρρωστος και καταπονημένος. Μετά θάνατον τάφηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων και άφησε πίσω του μια ισχυρή, πλούσια χώρα.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στο Λούξορ (νότια), ένα τεράστιο άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ’, ένα από τα μεγαλύτερα αυτού του …Φαραώ που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υφυπουργείο Αρχαιοτήτων.

Το φιλοτεχνημένο σε χαλαζίτη γλυπτό, ύψους μεγαλύτερου από 13 μέτρα, βρέθηκε σε επτά κομμάτια στον ταφικό ναό του Αμενχοτέπ Γ’ στο Κομ αλ-Χιτάν.

Πρόκειται για ένα από τα δύο αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί στη βόρεια είσοδο του ναού, τα οποία πιθανότατα καταστράφηκαν κατά το σεισμό του έτους 27 π.Χ., αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το άγαλμα, του οποίου το κεφάλι δεν έχει ακόμη βρεθεί, είχε από τότε «θαφτεί» κάτω από τη γη.