Αμάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αμάτα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛατίνος
ΤέκναΛαβίνια
ΑδέλφιαVenilia

Η Αμάτα ήταν σύμφωνα με την Ρωμαϊκή μυθολογία σύζυγος του βασιλιά των Λατίνων Λατίνου, κόρη τους ήταν η Λαβίνια. Ο Βιργίλιος στην Αινειάδα περιγράφει την σύγκρουση ανάμεσα στον Αινεία και τον Τούρνο για την κόρη της Λαβίνια. Ο Αινείας ζήτησε από τον Λατίνο και την Αμάτα το χέρι της κόρης τους Λαβίνια, η Αμάτα την είχε υποσχεθεί σε γάμο στον βασιλιά των Ρούτουλων Τούρνο και την έκρυψε στα δάση.

Οι δύο άντρες ετοιμάστηκαν να συγκρουστούν, σύμμαχος του Τούρνου ήταν ο βασιλιάς των Ετρούσκων Μεζέντιος. Ο Αινείας βρήκε αντίστοιχα σύμμαχο την πόλη Παλλάντιον που είχαν ιδρύσει Πελασγοί από την Αρκαδία πριν από 60 χρόνια, οικιστής τους ήταν ο Εύανδρος που ήταν υπέργηρος εκείνη την εποχή, του έδωσε στρατό με αρχηγό τον γιο του Πάλλαντα. Τα γεγονότα της σύγκρουσης περιγράφει αναλυτικά ο Βιργίλιος στο μεγαλύτερο τμήμα του εβδόμου βιβλίου της Αινειάδας. Η Αμάτα όταν έμαθε ότι ο Τούρνος σκοτώθηκε κρεμάστηκε και αυτοκτόνησε.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιργίλιος, Αινειάδα, Βιβλίο 12, Γραμμές 593-613
  2. Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, «Ρωμαϊκή Αρχαιολογία», Βιβλίο 1, 64
  3. https://quod.lib.umich.edu/m/moa/ACL3129.0001.001/152?rgn=full+text;view=image

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amata της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).