Αλφόνσο Γκέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφόνσο Γκέρα
Γέννηση
Υπηκοότητα Ισπανία
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης
Εργοδότης Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης
Αξίωμα βουλευτής του Ισπανικού Κοινοβουλίου

Ο Αλφόνσο Γκέρα (Alfonso Guerra) είναι Ισπανός πολιτικός μέλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος βουλευτής μεταξύ 1977 - 2015 και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονθάλεθ μεταξύ 1982 και 1991. Θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές του κόμματος και της Ισπανικής Μεταπολίτευσης.

Πολιτικά τοποθετείτο στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υιοθετώντας στοιχεία αριστερού οπορτουνισμού και λαϊκισμού ενώ έβλεπε παραδοσιακά το κόμμα ως μια εκτεταμμένη οικογένεια που σκοπό είχε την προσασία των μελών της και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 προκάλεσε την αντίδραση των περιφερειακών ηγετών του, συντελώντας στην προσωρινή εξωσή του από το κόμμα.[1] Αναδείχθηκε στην πολιτική λόγω των οργανωτικών του προσόντων[2] και ως αντίβαρο στα πιο φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία των σοσιαλιστών.[1] Όσον αφορά τη μορφή του κράτους υιοθέτησε ακραία συγκεντρωτικές θέσεις έναντι των περιφερειακών εθνικισμών και κυρίως του καταλανισμού.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Tusell 2007: 335.
  2. Tusell 2007: 336.
  3. Tusell 2007: 360.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tusell, Javier (2007), Spain From Dictatorship to Democracy. From 1939 to Present. μεταφρ. Rosemary Clark. Blackwell, Λονδίνο.