Αλλεργιογόνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αλλεργιογόνο είναι τύπος αντιγόνου που παράγει μια ασυνήθιστα έντονη ανοσοαπόκριση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά μια αντιληπτή απειλή που διαφορετικά θα ήταν αβλαβής για το σώμα. Τέτοιες αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργίες.

Από τεχνική άποψη, το αλλεργιογόνο είναι ένα αντιγόνο που είναι ικανό να διεγείρει μια αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου Ι σε ατοπικά άτομα μέσω των αποκρίσεων ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). [1] Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν σημαντικές αποκρίσεις ανοσοσφαιρίνης Ε μόνο ως άμυνα έναντι παρασιτικής μόλυνσης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορούν να αποκριθούν σε πολλά κοινά περιβαλλοντικά αντιγόνα. Αυτή η κληρονομική προδιάθεση ονομάζεται ατοπία. Σε ατοπικά άτομα, τα μη παρασιτικά αντιγόνα διεγείρουν ακατάλληλη παραγωγή IgE, οδηγώντας σε υπερευαισθησία τύπου Ι.

Οι ευαισθησίες ποικίλλουν πολύ από το ένα άτομο (ή από το άλλο ζώο) στο άλλο. Ένα πολύ ευρύ φάσμα ουσιών μπορεί να είναι αλλεργιογόνα σε ευαίσθητα άτομα.

Τύποι αλλεργιογόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αλλεργιογόνα μπορεί να βρεθούν σε μια ποικιλία πηγών, όπως απέκκριση ακάρεων σκόνης, γύρη, πυτιρίδα κατοικιδίου ζώου, ή ακόμη και βασιλικός πολτός.[2] Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι τόσο συχνές όσο η τροφική ευαισθησία, αλλά ορισμένα τρόφιμα όπως φυστίκια, ξηροί καρποί, θαλασσινά και οστρακοειδή είναι η αιτία σοβαρών αλλεργιών σε πολλούς ανθρώπους.

Επίσημα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναγνωρίζουν οκτώ τρόφιμα ως κοινά για αλλεργικές αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα του ευαίσθητου πληθυσμού. Αυτά περιλαμβάνουν τα φιστίκια, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, το γάλα, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, το σιτάρι και τα παράγωγά τους, τη σόγια και τα παράγωγά της, καθώς και τα θειώδη άλατα (με βάση χημικά που βρίσκονται συχνά σε γεύσεις και χρώματα στα τρόφιμα) από 10ppm και πάνω. Ανατρέξτε στον ιστότοπο της FDA για πλήρεις λεπτομέρειες. Σε άλλες χώρες, λόγω των διαφορών στις γενετικά μορφές των πολιτών τους και των διαφορετικών επιπέδων έκθεσης σε συγκεκριμένα τρόφιμα λόγω διαφορετικών διατροφικών συνηθειών, ο "επίσημος" κατάλογος αλλεργιογόνων αλλάζει. Ο Καναδάς αναγνωρίζει και τα οκτώ αλλεργιογόνα που αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ και αναγνωρίζει επίσης τους σπόρους σησαμιού,[3] και μουστάρδας.[4] Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει επιπλέον άλλα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη καθώς και σέλινο και λούπινο.

Ένα άλλο αλλεργιογόνο είναι η ουρουσιόλη (urushiol), μια ρητίνη που παράγεται από δηλητηριώδη κισσό και δηλητηριώδη βελανιδιά, η οποία προκαλεί δερματικό εξάνθημα γνωστό ως δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται από ουρουσιόλη, αλλάζοντας τη διαμόρφωση ενός κυττάρου του δέρματος έτσι ώστε να μην αναγνωρίζεται πλέον από το ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του σώματος. Διάφορα δέντρα και προϊόντα ξύλου όπως χαρτί, χαρτόνι, MDF κ.λπ. μπορούν επίσης να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας μέσω αφής ή εισπνοής πριονιδιού όπως άσθμα και δερματικό εξάνθημα.[5]

Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε μορφή άμεσης επαφής με το αλλεργιογόνο - η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που είναι ευαίσθητα σε κατάποση, αναπνοή γύρης, αρώματος ή πυτιρίδας κατοικίδιου (εισπνοή) ή βουρτσίσματος μέρους του σώματος σε αλλεργιογόνο φυτό (άμεση επαφή). Άλλες κοινές αιτίες σοβαρής αλλεργίας είναι τα τσιμπήματα σφήκας, [6] μυρμηγκιού της φωτιάς[7] και μέλισσας,[8] η πενικιλίνη,[9] καθώς και η αλλεργία στο λάτεξ. Μια εξαιρετικά σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης ονομάζεται αναφυλαξία. Μια μορφή θεραπείας είναι η χορήγηση στείρας επινεφρίνης στο άτομο που βιώνει αναφυλαξία, η οποία καταστέλλει την υπερβολική αντίδραση του σώματος στο αλλεργιογόνο και επιτρέπει τη μεταφορά του ασθενούς σε ιατρική εγκατάσταση.

Κοινά αλλεργιογόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σάρωση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διαφόρων γύρεων φυτών. Οι γύρεις είναι πολύ κοινά αλλεργιογόνα.
Τα ακάρεα οικιακής σκόνης, τα κόπρανά τους και η χιτίνη είναι κοινά αλλεργιογόνα στο σπίτι
Κοινά τροφικά αλλεργιογόνα

Εκτός από τις ξένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στον ξένο ορό (από μεταγγίσεις αίματος) και εμβόλια, τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:

Εποχιακή αλλεργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας εμφανίζονται συνήθως σε συγκεκριμένες περιοδους του έτους, συνήθως κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, όταν ορισμένα δέντρα ή χόρτα επικονιάζουν. Αυτό εξαρτάται από το είδος του δέντρου ή του γρασιδιού. Για παράδειγμα, ορισμένα δέντρα όπως βελανιδιά, φτελιά, και σφένδαμος γονιμοποιούν την άνοιξη, ενώ χόρτα όπως αγριάδα, το Timothy και οι οπωρώνες επικονιάζουν το καλοκαίρι,

Η αλλεργία στο γρασίδι συνδέεται γενικά με τον πυρετό του χόρτου επειδή τα συμπτώματα και οι αιτίες τους μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινίτιδα, η οποία προκαλεί φτάρνισμα και καταρροή, καθώς και αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία περιλαμβάνει δάκρυα και φαγούρα στα μάτια.[12] Επίσης μπορεί να εμφανιστεί ένα αρχικό γαργάλημα στην οροφή του στόματος ή στο πίσω μέρος του λαιμού.

Επίσης, ανάλογα με την εποχή, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα και οι άνθρωποι να εμφανίσουν βήχα, συριγμό και ευερεθιστότητα. Μερικοί άνθρωποι πέφτουν ακόμη και σε κατάθλιψη, χάνουν την όρεξή τους ή έχουν προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, αφού οι κόλποι μπορεί επίσης να έχουν συμφόρηση, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους. [13]

Εάν και οι δύο γονείς υπέφεραν από αλλεργίες στο παρελθόν, υπάρχει 66% πιθανότητα για το άτομο να υποφέρει από εποχιακές αλλεργίες και ο κίνδυνος μειώνεται στο 60% εάν μόνο ένας γονέας είχε υποστεί αλλεργίες. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει επίσης ισχυρή επιρροή στις εποχιακές αλλεργίες, αφού αντιδρά διαφορετικά σε διάφορα αλλεργιογόνα όπως η γύρη. Όταν ένα αλλεργιογόνο εισέρχεται στο σώμα ενός ατόμου που έχει προδιάθεση για αλλεργίες, προκαλεί ανοσολογική αντίδραση και παραγωγή αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα αλλεργιογόνων μεταναστεύουν στα ιστιοκύτταρα που καλύπτουν τη μύτη, τα μάτια και τους πνεύμονες. Όταν ένα αλλεργιογόνο παρασυρθεί στη μύτη περισσότερες από μία φορές, τα ιστιοκύτταρα απελευθερώνουν ένα σωρό χημικές ουσίες ή ισταμίνες που ερεθίζουν και φουσκώνουν τις υγρές μεμβράνες που καλύπτουν τη μύτη και προκαλούν τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης: φαγούρα στο λαιμό, κνησμός, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Ορισμένα συμπτώματα που διαφοροποιούν τις αλλεργίες από το κρυολόγημα περιλαμβάνουν:[14]

 • Καθόλου πυρετό.
 • Οι βλεννώδεις εκκρίσεις τρέχουν και είναι διαυγείς.
 • Φταρνίσματα που εμφανίζονται σε γρήγορες και πολλές ακολουθίες.
 • Κνησμός στο λαιμό, τα αυτιά και τη μύτη.
 • Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως περισσότερο από 7-10 ημέρες.

Μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών, υπάρχουν ορισμένα αλλεργιογόνα που συγχωνεύονται και παράγουν ένα νέο είδος αλλεργίας. Για παράδειγμα, τα αλλεργιογόνα στη γύρη χόρτου διασταυρώνονται με πρωτεΐνες τροφικής αλλεργίας σε λαχανικά όπως κρεμμύδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο και καλαμπόκι. Επιπλέον, τα ξαδέλφια των αλλεργιογόνων στη γύρη σημύδας, όπως μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, σέλινο και βερίκοκα, προκαλούν έντονο κνησμό στα αυτιά και το λαιμό. Η αλλεργία στη γύρη κυπαρισσιού φέρνει μια διασταυρούμενη δραστικότητα μεταξύ διαφόρων ειδών, όπως αλλεργιογόνα γύρης ελιάς, λιγούστρου, τέφρας και ρωσικής ελιάς. Σε ορισμένες αγροτικές περιοχές, υπάρχει μια άλλη μορφή εποχιακής αλλεργίας στο γρασίδι, που συνδυάζει αερομεταφερόμενα σωματίδια γύρης αναμεμειγμένα με μούχλα.[15] Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες ως άμυνα για την καταπολέμηση των παρασίτων. Σύμφωνα με τον ανοσολόγο του Πανεπιστημίου Yale Dr Ruslan Medzhitov, τα αλλεργιογόνα πρωτεάσης διασπούν τις ίδιες πρωτεΐνες αισθητήρων που εξελίχθηκαν για να ανιχνεύσουν πρωτεάσες που παράγονται από τα παρασιτικά σκουλήκια.[16] Επιπλέον, μια νέα έκθεση για τις εποχιακές αλλεργίες που ονομάζεται "Ακραίες αλλεργίες και παγκόσμια θέρμανση", διαπίστωσε ότι πολλοί παράγοντες αλλεργίας επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. 16 πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες ονομάστηκαν "αλλεργιογόνα σημεία" για μεγάλες αυξήσεις της γύρης σε αλλεργιογόνα δέντρα, εάν η ρύπανση της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνεχίσει να αυξάνεται. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές σε αυτήν την έκθεση υποστήριξαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κακή είδηση για εκατομμύρια ασθματικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι κρίσεις άσθματος προκαλούνται από εποχιακές αλλεργίες.[17] Πράγματι, οι εποχιακές αλλεργίες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν άσθμα, μαζί με το κρυολόγημα ή τη γρίπη, τον καπνό του τσιγάρου και την άσκηση. Στον Καναδά, για παράδειγμα, έως και το 75% των ασθματικών έχουν εποχιακές αλλεργίες. [18]

Εποχιακή διάγνωση αλλεργιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον ασθενή, τις απαντήσεις που δίνονται όσον αφορά στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τη φυσική εξέταση, οι γιατροί μπορούν να κάνουν μια διάγνωση για να προσδιορίσουν εάν ο ασθενής έχει εποχιακή αλλεργία. Μετά τη διάγνωση, ο γιατρός είναι σε θέση να πει την κύρια αιτία της αλλεργικής αντίδρασης και να συστήσει τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει. Για να προσδιοριστεί η αιτία πρέπει να γίνουν 2 εξετάσεις: μια εξέταση αίματος και μια δέρματος. Οι αλλεργιολόγοι κάνουν δερματικές εξετάσεις με έναν από τους δύο τρόπους: είτε ρίχνουν κάποιο καθαρισμένο υγρό του αλλεργιογόνου στο δέρμα και τσιμπούν την περιοχή με μια μικρή βελόνα, ή εγχέουν μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου κάτω από το δέρμα.[19]

Διατίθενται εναλλακτικά εργαλεία για τον εντοπισμό εποχιακών αλλεργιών, όπως εργαστηριακές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις και ρινική ενδοσκόπηση. Στις εργαστηριακές εξετάσεις, ο γιατρός θα κάνει ένα ρινικό επίχρισμα και θα εξεταστεί μικροσκοπικά για παράγοντες που μπορεί να υποδεικνύουν μια αιτία: αυξημένος αριθμός ηωσινοφίλων (λευκών αιμοσφαιρίων), που υποδηλώνει αλλεργική κατάσταση. Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ηωσινοφίλων, μπορεί να υπάρχει αλλεργική κατάσταση.

Μια άλλη εργαστηριακή εξέταση είναι η εξέταση αίματος για IgE (παραγωγή ανοσοσφαιρίνης), όπως η ραδιοαλλεργοπροσρόφηση (RAST) ή οι πιο πρόσφατες ενζυματικές αλλεργιοπροσροφητικές δοκιμές (EAST), που εφαρμόστηκαν για τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ειδικής για αλλεργιογόνο IgE σε απάντηση συγκεκριμένων αλλεργιογόνων. Αν και οι εξετάσεις αίματος είναι λιγότερο ακριβείς από τις δερματικές, μπορούν να γίνουν σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε δερματικό έλεγχο. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό της ιγμορίτιδας σε άτομα που πάσχουν από χρόνια ρινίτιδα και μπορούν να λειτουργήσουν όταν τα άλλα αποτελέσματα των δοκιμών είναι διφορούμενα. Υπάρχει επίσης ρινική ενδοσκόπηση, όπου ένας σωλήνας εισάγεται μέσω της μύτης με μια μικρή κάμερα για να δει τα περάσματα και να εξετάσει τυχόν ανωμαλίες στη δομή της μύτης. Η ενδοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένες περιπτώσεις χρόνιας ή μη αποκρινόμενης εποχιακής ρινίτιδας.[20]

Μυκητιασικά αλλεργιογόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1952 βασιδιοσπόρια περιγράφηκαν ως πιθανά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα[21] και συνδέθηκαν με το άσμα το 1969.[22] Τα βασιδιοσπόρια είναι τα κυρίαρχα αερομεταφερόμενα μυκητιακά αλλεργιογόνα. Οι μυκητιακές αλλεργίες σχετίζονται με το εποχικό άσθμα.[23][24] Θεωρούνται ότι αποτελούν σημαντική πηγή αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων.[25] Η οικογένεια των βασιδοσπορίων περιλαμβάνει μανιτάρια, σκουριά, αιθάλη, αγκύλες και λυκόπερδα. Τα αερομεταφερόμενα σπόρια από τα μανιτάρια φτάνουν σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά της μούχλας και της γύρης. Τα επίπεδα αναπνευστικής αλλεργίας στα μανιτάρια είναι έως και 30 τοις εκατό εκείνων με αλλεργική διαταραχή, αλλά πιστεύεται ότι είναι λιγότερο από 1 τοις εκατό των τροφικών αλλεργιών.[26][27] Η έντονη βροχόπτωση (η οποία αυξάνει την απελευθέρωση μυκητιακών σπορίων) σχετίζεται με αυξημένες εισαγωγές παιδιών με άσθμα στο νοσοκομείο.[28] Μια μελέτη στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι το 22 % των ασθενών με αναπνευστικές αλλεργικές διαταραχές βρέθηκαν θετικοί σε αλλεργίες στα βασιδιοσπόρια.[29] Οι αλλεργίες στα σπόρια μανιταριών μπορούν να προκαλέσουν είτε άμεση αλλεργική συμπτωματολογία είτε καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις. Όσοι έχουν άσθμα είναι πιο πιθανό να έχουν άμεσες αλλεργικές αντιδράσεις και όσοι έχουν αλλεργική ρινίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις.[30] Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 27 τοις εκατό των ασθενών ήταν αλλεργικοί στα εκχυλίσματα μυκηλίων βασιδιομύκητα και το 32 τοις εκατό ήταν αλλεργικοί στα εκχυλίσματα βασιδιοσπορίου, καταδεικνύοντας έτσι την υψηλή συχνότητα ευαισθητοποίησης μυκήτων σε άτομα με υποψία αλλεργιών.[31] Έχει διαπιστωθεί ότι από το κάλυμμα του βασιδιομύκητα, τα μυκήλια και τα εκχυλίσματα σπορίων ότι τα εκχυλίσματα σπορίων είναι το πιο αξιόπιστο εκχύλισμα για τη διάγνωση της αλλεργίας στον βασιδιομύκητα.[32][33]

Στον Καναδά, το 8% των παιδιών που παρακολουθούσαν αλλεργικές κλινικές διαπιστώθηκε ότι ήταν αλλεργικά στο γανόδερμα, ένα βασιδιοσπόριο.[34]Τα Pleurotus ostreatus, [35]cladosporium,[36] και Calvatia cyathiformis είναι σημαντικά αερομεταφερόμενα σπόρια.[25] Άλλα σημαντικά μυκητιακά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τις οικογένειες aspergillus και alternaria-πενικιλίνη.[37] Στην Ινδία το Fomes pectinatus είναι ένα κυρίαρχο αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο που επηρεάζει έως και το 22 % των ασθενών με αναπνευστικές αλλεργίες.[38] Ορισμένα μυκητιακά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως το Coprinus comatus σχετίζονται με επιδείνωση των βλαβών του δέρματος με έκζεμα. [39] Τα παιδιά που γεννιούνται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (κατά τη διάρκεια της εποχής των σπορίων μυκήτων) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθματικά συμπτώματα αργότερα στη ζωή τους.[40]

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεραπεία περιλαμβάνει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αντιισταμινικά, ρινικά αποσυμφορητικά, εμβόλια αλλεργίας και εναλλακτική ιατρική. Στην περίπτωση των ρινικών συμπτωμάτων, τα αντιισταμινικά είναι συνήθως η πρώτη επιλογή. Μπορεί να ληφθούν μαζί με ψευδοεφεδρίνη για να ανακουφίσουν τη βουλωμένη μύτη και μπορούν να σταματήσουν τον κνησμό και το φτέρνισμα. Ορισμένες μη συνταγογραφούμενες επιλογές είναι τα Benadryl και Tavist. Ωστόσο, αυτά τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία, επομένως, συνιστάται στους ανθρώπους να μην χειρίζονται βαριά μηχανήματα ή να οδηγούν ενώ παίρνουν αυτού του είδους τα φάρμακα. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν ξηρότητα στόματος, θολή όραση, δυσκοιλιότητα, δυσκολία με την ούρηση, σύγχυση και ζάλη.[41] Υπάρχει επίσης μια νεότερη δεύτερη γενιά αντιισταμινικών που γενικά ταξινομούνται ως "μη υπνωτικά αντιισταμινικά", τα οποία περιλαμβάνουν σετιριζίνη, λοραταδίνη, και φεξοφεναδίνη.[42]

Ένα παράδειγμα ρινικών αποσυμφορητικών είναι η ψευδοεφεδρίνη και οι παρενέργειές της περιλαμβάνουν αϋπνία, ανησυχία και δυσκολία στην ούρηση. Ορισμένα άλλα ρινικά εκνεφώματα (σπρέι) διατίθενται με ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των αζελαστίνη και ιπρατρόπιο. Μερικές από τις παρενέργειες τους περιλαμβάνουν υπνηλία. Για τα συμπτώματα των ματιών, είναι σημαντικό να λούσετε πρώτα τα μάτια με απλό κολύριο για να μειώσετε τον ερεθισμό. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν φακούς επαφής κατά τη διάρκεια επεισοδίων επιπεφυκίτιδας.

Η ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων περιλαμβάνει τη χορήγηση δόσεων αλλεργιογόνων για να συνηθίσει το σώμα να προκαλεί συγκεκριμένη μακροπρόθεσμη ανοχή.[43] Η αλλεργική ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα (ως υπογλώσσια δισκία ή υπογλώσσιες σταγόνες) ή με ενέσεις κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Η ανοσοθεραπεία περιέχει μια μικρή ποσότητα ουσίας που πυροδοτεί τις αλλεργικές αντιδράσεις.[44]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Goldsby, Richard A.· και άλλοι. Immunology (5th έκδοση). New York: W.H. Freeman. 
 2. Rosmilah, M (December 2008). «Characterization of major allergens of royal jelly Apis mellifera». Trop Biomed 25 (3): 243–51. PMID 19287364. 
 3. «Health Canada: Food Allergies». 26 Ιουλίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2007. 
 4. «CFIA: Revised Labelling Regulations for Food Allergens, Gluten Sources and Sulphites (Amendments to the Food and Drug Regulations)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2011. 
 5. «Wood Allergies and Toxicity». The Wood Database. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2014. 
 6. Aparecido dos Santos-Pinto, José Roberto; Delazari dos Santos, Lucilene; Arcuri, Helen Andrade; Ribeiro da Silva Menegasso, Anally; Pêgo, Paloma Napoleão; Santos, Keity Souza; Castro, Fábio Morato; Kalil, Jorge Elias και άλλοι. (January 2015). «B-cell linear epitopes mapping of antigen-5 allergen from Polybia paulista wasp venom». Journal of Allergy and Clinical Immunology 135 (1): 264–267.e8. doi:10.1016/j.jaci.2014.07.006. https://archive.org/details/sim_journal-of-allergy-and-clinical-immunology_2015-01_135_1/page/264. 
 7. Zamith-Miranda, Daniel; Fox, Eduardo G. P.; Monteiro, Ana Paula; Gama, Diogo; Poublan, Luiz E.; de Araujo, Almair Ferreira; Araujo, Maria F. C.; Atella, Georgia C. και άλλοι. (December 2018). «The allergic response mediated by fire ant venom proteins». Scientific Reports 8 (1). doi:10.1038/s41598-018-32327-z. ISSN 2045-2322. 
 8. Lima, P. R. de; Brochetto-Braga, M. R. (2003). «Hymenoptera venom review focusing on Apis mellifera». Journal of Venomous Animals and Toxins Including Tropical Diseases 9 (2). doi:10.1590/S1678-91992003000200002. ISSN 1678-9199. 
 9. «UpToDate». www.uptodate.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
 10. Bublin M; Radauer C; Wilson IBH; Kraft D; Scheiner O; Breiteneder H; Hoffmann-Sommergruber K (2003). «Cross-reactive N-glycans of Api g 5, a high molecular weight glycoprotein allergen from celery, are required for immunoglobulin E binding and activation of effector cells from allergic patients». FASEB Journal 17 (12): 1697–9. doi:10.1096/fj.02-0872fje. PMID 12958180. http://www.fasebj.org/cgi/content/full/17/12/1697. 
 11. Zug KA, Warshaw EM, Fowler JF Jr, Maibach HI, Belsito DL, Pratt MD, Sasseville D, Storrs FJ, Taylor JS, Mathias CG, Deleo VA, Rietschel RL, Marks J. Patch-test results of the North American Contact Dermatitis Group 2005–2006. Dermatitis. 2009 May–Jun;20(3):149-60.
 12. «Seasonal Allergy — What to Know». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. 
 13. «Seasonal Allergies». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. 
 14. Seasonal allergies: Something to sneeze at Αρχειοθετήθηκε 2 September 2010 στο Wayback Machine. CBS News. Retrieved on 31 August 2010
 15. Seasonal Allergies: What to know Αρχειοθετήθηκε 14 April 2010 στο Wayback Machine. Seasonal Allergy. Retrieved on 31 August 2010
 16. Parasites behind seasonal allergies Αρχειοθετήθηκε 8 September 2010 στο Wayback Machine. ABC Science. Retrieved on 31 August 2010
 17. Weinmann, Aileo (14 April 2010) Seasonal allergies getting worse from Climate Change Αρχειοθετήθηκε 6 August 2010 στο Wayback Machine. National Wildlife Federation. Media Center. Retrieved on 31 August 2010
 18. Asthma and Allergies: The Symptoms Αρχειοθετήθηκε 17 September 2010 στο Wayback Machine. Asthma & Allergies. Retrieved on 31 August 2010
 19. Seasonal Allergies Αρχειοθετήθηκε 16 May 2010 στο Wayback Machine. Kids Health. Retrieved on 31 August 2010
 20. Allergic Rhinitis Αρχειοθετήθηκε 4 September 2010 στο Wayback Machine. New York Times Health Guide. Retrieved on 31 August 2010
 21. Gregory, PH.; Hirst, JM. (September 1952). «Possible role of basidiospores as air-borne allergens». Nature 170 (4323): 414. doi:10.1038/170414a0. PMID 12993181. 
 22. Herxheimer, H.; Hyde, HA.; Williams, DA. (July 1969). «Allergic asthma caused by basidiospores». Lancet 2 (7612): 131–3. doi:10.1016/s0140-6736(69)92441-6. PMID 4183245. 
 23. Hasnain, SM.; Wilson, JD.; Newhook, FJ. (May 1985). «Fungal allergy and respiratory disease». N Z Med J 98 (778): 342–6. PMID 3858721. 
 24. Levetin, E. (April 1989). «Basidiospore identification». Ann Allergy 62 (4): 306–10. PMID 2705657. 
 25. 25,0 25,1 Horner, WE.; Lopez, M.; Salvaggio, JE.; Lehrer, SB. (1991). «Basidiomycete allergy: identification and characterization of an important allergen from Calvatia cyathiformis». Int Arch Allergy Appl Immunol 94 (1–4): 359–361. doi:10.1159/000235403. PMID 1937899. 
 26. Sprenger, JD.; Altman, LC.; O'Neil, CE.; Ayars, GH.; Butcher, BT.; Lehrer, SB. (December 1988). «Prevalence of basidiospore allergy in the Pacific Northwest». J Allergy Clin Immunol 82 (6): 1076–1080. doi:10.1016/0091-6749(88)90146-7. PMID 3204251. https://archive.org/details/sim_journal-of-allergy-and-clinical-immunology_1988-12_82_6/page/1076. 
 27. Koivikko, A.; Savolainen, J. (January 1988). «Mushroom allergy». Allergy 43 (1): 1–10. doi:10.1111/j.1398-9995.1988.tb02037.x. PMID 3278649. 
 28. Khot, A.; Burn, R.; Evans, N.; Lenney, W.; Storr, J. (July 1988). «Biometeorological triggers in childhood asthma». Clinical Experimental Allergy 18 (4): 351–8. doi:10.1111/j.1365-2222.1988.tb02882.x. PMID 3416418. 
 29. Hasnain, SM.; Wilson, JD.; Newhook, FJ.; Segedin, BP. (May 1985). «Allergy to basidiospores: immunologic studies». N Z Med J 98 (779): 393–6. PMID 3857522. 
 30. Santilli, J.; Rockwell, WJ.; Collins, RP. (September 1985). «The significance of the spores of the Basidiomycetes (mushrooms and their allies) in bronchial asthma and allergic rhinitis». Ann Allergy 55 (3): 469–71. PMID 4037433. 
 31. Lehrer, SB.; Lopez, M.; Butcher, BT.; Olson, J.; Reed, M.; Salvaggio, JE. (September 1986). «Basidiomycete mycelia and spore-allergen extracts: skin test reactivity in adults with symptoms of respiratory allergy». J Allergy Clin Immunol 78 (3 Pt 1): 478–485. doi:10.1016/0091-6749(86)90036-9. PMID 3760405. 
 32. Weissman, DN.; Halmepuro, L.; Salvaggio, JE.; Lehrer, SB. (1987). «Antigenic/allergenic analysis of basidiomycete cap, mycelia, and spore extracts». Int Arch Allergy Appl Immunol 84 (1): 56–61. doi:10.1159/000234398. PMID 3623711. 
 33. Liengswangwong, V.; Salvaggio, JE.; Lyon, FL.; Lehrer, SB. (May 1987). «Basidiospore allergens: determination of optimal extraction methods». Clinical Experimental Allergy 17 (3): 191–8. doi:10.1111/j.1365-2222.1987.tb02003.x. PMID 3608137. 
 34. Tarlo, SM.; Bell, B.; Srinivasan, J.; Dolovich, J.; Hargreave, FE. (July 1979). «Human sensitization to Ganoderma antigen». J Allergy Clin Immunol 64 (1): 43–49. doi:10.1016/0091-6749(79)90082-4. PMID 447950. https://archive.org/details/sim_journal-of-allergy-and-clinical-immunology_1979-07_64_1/page/43. 
 35. Lopez, M.; Butcher, BT.; Salvaggio, JE.; Olson, JA.; Reed, MA.; McCants, ML.; Lehrer, SB. (1985). «Basidiomycete allergy: what is the best source of antigen?». Int Arch Allergy Appl Immunol 77 (1–2): 169–170. doi:10.1159/000233775. PMID 4008070. 
 36. Stephen, E.; Raftery, AE.; Dowding, P. (August 1990). «Forecasting spore concentrations: a time series approach». Int J Biometeorol 34 (2): 87–89. doi:10.1007/BF01093452. PMID 2228299. 
 37. Dhillon, M. (May 1991). «Current status of mold immunotherapy». Ann Allergy 66 (5): 385–92. PMID 2035901. 
 38. Gupta, SK.; Pereira, BM.; Singh, AB. (March 1999). «Fomes pectinatis: an aeroallergen in India». Asian Pac J Allergy Immunol 17 (1): 1–7. PMID 10403002. 
 39. Fischer, B.; Yawalkar, N.; Brander, KA.; Pichler, WJ.; Helbling, A. (October 1999). «Coprinus comatus (shaggy cap) is a potential source of aeroallergen that may provoke atopic dermatitis». J Allergy Clin Immunol 104 (4 Pt 1): 836–841. doi:10.1016/S0091-6749(99)70295-2. PMID 10518829. 
 40. Harley, KG.; Macher, JM.; Lipsett, M.; Duramad, P.; Holland, NT.; Prager, SS.; Ferber, J.; Bradman, A. και άλλοι. (April 2009). «Fungi and pollen exposure in the first months of life and risk of early childhood wheezing». Thorax 64 (4): 353–8. doi:10.1136/thx.2007.090241. PMID 19240083. PMC 3882001. https://archive.org/details/sim_thorax_2009-04_64_4/page/353. 
 41. «Seasonal Allergies». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. 
 42. «Non-Sedating or Anti-Drowsy Antihistamine Tablets». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. 
 43. Van Overtvelt L. et al. Immune mechanisms of allergen-specific sublingual immunotherapy. Revue française d’allergologie et d’immunologie clinique. 2006; 46: 713–720.
 44. «Allergy shots». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]