Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλκυόνη (πλοίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αλκυόνη.

Το πλοίο Αλκυόνη (γαλλικά: L'Alcyone) είναι ένα γαλλικό πρωτοποριακό ερευνητικό σκάφος μήκους 31 μέτρων και εκτοπίσματος 76 τόννων, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1985 στη Λα Ροσέλ από το γαλλικό Ίδρυμα Ζακ Κουστό. Πέρα από το ότι μπορεί να λειτουργήσει με δύο παραδοσιακές μηχανές ντήζελ, μπορεί επίσης να κινείται μ' ένα πρωτοποριακό σύστημα προώθησης, τη στροβιλοπροώθηση ιστιοφόρου.

Πρόκειται για δύο κυλίνδρους από αλουμίνιο, με ύψος δέκα μέτρα και διάμετρο δύο. Κατά μήκος του καθενός απ' αυτούς ανοίγουν σειρές οπών που επιτρέπουν στον αέρα να εισδύει στο εσωτερικό. Ένα μεγάλο πτερύγιο, τοποθετημένο κι αυτό κατά μήκος του κάθε κυλίνδρου, τους δίνει τη μορφή φτερού κάθετα τοποθετημένου. Οι κύλινδροι μπορούν να περιστραφούν γύρω από τον εαυτό τους κατόπιν εντολής, σύμφωνα με την κατεύθυνση του αέρα.

Όταν ο άνεμος χτυπά το στροβιλοπροωθούμενο ιστίο ο αέρας, προκειμένου να το διαπεράσει, πρέπει να χωριστεί σε δύο ρεύματα: το ένα περνά κατά μήκος της μίας πλευράς, γλιστρά πάνω στο μεγάλο πτερύγιο και φεύγει μακριά. Το άλλο περνά κατά μήκος της άλλης πλευράς, αναρροφάται από τις οπές στο εσωτερικό του στροβιλοπροωθούμενου ιστίου, υποβοηθούμενο από ένα φυσερό τοποθετημένο στην κορυφή του κυλίνδρου. Απ' αυτό το σημείο εξέρχεται στη συνέχεια ο αέρας. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα βύθισμα αυτής της πλευράς και το σκάφος προωθείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η θέση των κυλίνδρων και των πτερυγίων ελέγχεται συνέχεια και αυτόματα από ένα κομπιούτερ. Ο πλους του ιστιοφόρου με στροβιλοκινητήρες συμφέρει όταν υπάρχουν δυνατοί ή μέτριοι άνεμοι.

Με ασθενή άνεμο προτιμάται η χρήση του κινητήρα. Ο σκοπός χρήσης αυτής της τεχνολογίας είναι η καλύτερη εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου, κατά συνέπεια η μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.