Αλκίμαχος της Απολλωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλκίμαχος της Απολλωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΑλκίμαχος
Φίλιππος (γιος του Αλκίμαχου της Απολλωνίας)
ΓονείςΑγαθοκλής της Πέλλας
ΑδέλφιαΑυτόδικος
Λυσίμαχος
Φίλιππος

O Αλκίμαχος (άκμασε τον 4ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ήταν Έλληνας ευγενής στη Μακεδονία, που υπηρέτησε ως αξιωματούχος. Ήταν ενεργός διπλωμάτης και διοικητής κατά τα ύστερα έτη της βασιλείας τού Φιλίππου Β΄ (βασ. 359-336) και κατά τα πρώτα έτη της βασιλείας του γιου εκείνου Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου (336-323).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αγαθοκλή και της ίσως ονομαζόμενης Αρσινόης. Αδέλφια του ήταν ο Λυσίμαχος, ένας από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου Γ΄ , ο Αυτόδικος και ο Φίλιππος.

Ο πατέρας του ήταν γαιοκτήμανας στη Θεσσαλία, η στενή του όμως φιλία με τον Φίλιππο Β΄ τον έκανε σύμβουλο και ευνοούμενο τού βασιλιά, έτσι μετακόμισε στη Μακεδονία. Ο Αλκίμαχος και τα αδέλφια του μεγάλωσαν στην Πέλλα, και μορφώθηκαν στην εκεί Αυλή των Αργεαδών.

Ο Λυσίμαχος βασιλιάς της Θράκης, Μ. Ασίας, Μακεδονίας, αδελφός του Αλκιμάχου.

Δύο έτη μετά το 338, όπου έγινε η μάχη της Χαιρώνειας, ο Αλκίμαχος και ο Αντίπατρος εστάλησαν από τον Φίλιππο Β΄ ως πρόξενοι στην Αθήνα, όπου τιμήθηκαν με ψήφισμα. Κάποια στιγμή κατά τη βασιλεία του Φιλίππου Β΄, στον Αλκίμαχο μάλλον χορηγήθηκε ιδιοκτησία στη Απολλωνία της Χαλκιδικής και ίσως του απονεμήθηκαν τιμές. Δύο έτη μετά ο Αλκίμαχος ήταν διοικητής στο στρατό και ο Αλέξανδρος Γ΄ τον εξουσιοδότησε να ελευθερώσει την Ιωνία και την Αιολίδα. Όταν ο Αλκίμαχος λοιπόν εστάλη εκεί για να επαναφέρει τη δημοκρατία, ίσως ο βασιλιάς να άκουσε παράπονα για τη συμπεριφορά του στον χειρισμό των πραγμάτων εκεί, αν είναι ο Αλκίμαχος που αναφέρεται στη Β΄ επιστολή προ τους Χίους. Έπειτα από την πιθανή δυσαρέσκεια του Αλεξάνδρου Γ΄ στον Αλκίμαχο, αυτός δεν αναφέρεται ξανά από τους ιστορικούς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία Ελληνίδα και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H.S. Lund, Lysimachus: A Study in Early Hellenistic Kingship, Routledge, 2002
  • W. Heckel, Who’s who in the age of Alexander the Great: prosopography of Alexander’s empire, Wiley-Blackwell, 2006