Αλιζώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αλιζώνες είναι ασαφής λαός που εμφανίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου ως σύμμαχοι της Τροίας κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Οι αρχηγοί τους ήταν ο Οδίος και ο Επίστροφος, που λέγεται στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου ότι ήταν υιοί ενός ανθρώπου που ονομαζόταν Μέκιστος. Σύμφωνα με τον Όμηρο, οι Αλιζώνες προέρχονταν από την «Αλύβη πέρα μακριά, όπου είναι η γενέτειρα του αργύρου...». Ο Στράβων (στο Γεωγραφικά του) εικάζει ότι το «Αλύβη πέρα μακριά» μπορεί αρχικά να διαβάζονταν ως «Χαλύβη πέρα μακριά» και προτείνει ότι οι Αλιζώνες μπορεί να ήταν Χάλυβες, καθώς και Χάλδιοι. Η εικασία του Στράβονα που εξισώνει τους Αλιζώνες με τους Χάλυβες εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές, όπως ο Ρώσος ιστορικός Ίγκορ Μ. Ντιάκονοφ.[1]

Υπήρξαν πολλές άλλες εικασίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος «Αλιζώνες», με τις συνδέσεις τόσο με τις «Αμαζόνες» και με τον ποταμό Άλυς να προτείνονται. Δεν είναι καν σαφές ότι ο Όμηρος πίστευε ότι οι Αλιζώνες υπήρχαν πραγματικά.

Ο σχολιαστής του Ομήρου πήρε το όνομα από το άλας, εξηγώντας ότι ζούσαν σε μια γη που περιβαλλόταν από τη θάλασσα. Ωστόσο, ανέφερε αλλού ότι ο Οδίος ήταν αρχηγός των Παφλαγόνων. Ο Ηρόδοτος (4.17, 52) τοποθέτησε τους Αλιζώνες μεταξύ των Σκυθών στην περιοχή της σύγχρονης Βίνιτσα της Ουκρανίας, ενώ ο Έφορος, εξισώνοντάς τους με τις Αμαζόνες, τους εντόπισε κοντά στην Κύμη στη Μικρά Ασία. Ένας μεταγενέστερος μαθητής του Ομήρου τους αποκαλεί θρακική φυλή.[2] Εν τω μεταξύ, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Εκαταίος ο Μιλήσιος, ο Μενεκράτης ο Ελαΐτης και ο Παλαιφάτος τοποθέτησαν τους Αλιζώνες, ή Αλαζώνες, στη Μυσία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]