Αλιένα Ανίσιμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλιένα Ανίσιμ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Алена Мікалаеўна Анісім (Λευκορωσικά)
Γέννηση28  Σεπτεμβρίου 1962
Savoni
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Λευκορωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΦιλολογική σχολή του Βασκιρικού Κρατικού Πανεπιστημίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλωσσολόγος
πολιτικός
ΕργοδότηςYakub Kolas Institute of Linguistics
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λευκορωσίας
ΒραβεύσειςBelarusian Democratic Republic 100th Jubilee Medal
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλιένα Ανίσιμ ( λευκορωσικά: Але́на Мікала́еўна Ані́сім‎‎ ; γεννημένη στις 28 Σεπτεμβρίου 1962) είναι μία Λευκορώσος πολιτικός και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λευκορωσίας, που είναι η κατώτερη Βουλή της Εθνικής Συνέλευσης της Λευκορωσίας Είναι επίσης γλωσσολόγος και πρόεδρος της Francesishak Skaryna Λευκορωσικής Εταιρείας Γλωσσών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανίσιμ (πατρικό όνομα: Amelchyts) γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1962 σε μια οικογένεια αγροτών στο χωριό Στόουμπτσι, στην περιφέρεια Μινσκ.

Το 1983, αποφοίτησε από τη Σχολή Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λευκορωσίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως νηπιαγωγός και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από το 1991, ήταν ερευνητής στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας του Ινστιτούτου Jacub Kolas. Εργάζεται ως ερευνητής στο Τμήμα λεξικολογίας και λεξικογραφίας, είναι συγγραφέας και συντάκτης πολλών λεξικών.[1] Από το 2017, είναι η πρόεδρος της Λευκορωσικής Εταιρείας Γλωσσών Frantsishak Skaryna. Από το 2017-2018, προώθησε ενεργά τη δημιουργία πανεπιστημίου Λευκορωσικής γλώσσας στο Μινσκ. Ωστόσο, το έργο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Μαζί με μία ομάδα των επιστημόνων ετοίμασε και δημοσίευσε 6 βιβλία σε έξι επίπεδα για τη διδασκαλία της Λευκορωσικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας. Αυτά τα βιβλία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εκμάθησης της Λευκορωσικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας στην Πολωνία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν καθηγητές της Λευκορωσικής γλώσσας.[1]

Το 2014, η Ανίσιμ έγινε συντονιστής του παν-Λευκορωσικού Συνεδρίου για την Ανεξαρτησία. Την ίδια χρονιά, το συνέδριο των διανοούμενων της Λευκορωσίας την διόρισε για την προεδρία. Ωστόσο, έχοντας ξεκινήσει μια εταιρεία, αποσύρθηκε απότομα από τον αγώνα. [2]

Το 2016, αυτή και η Χάνα Καναπάτσκαγια εξελέγησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λευκορωσίας. Αποτελούν τους πρώτους δύο πολιτικούς της αντιπολίτευσης, που κέρδισαν έδρες σε είκοσι χρόνια. [3]

Το 2019, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για Πρόεδρο της Λευκορωσίας. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Выборы депутатов Палаты представителей Национального собрания Республики Беларусь 11 сентября 2016». vybory2016.by. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2021. 
  2. «Anisim refuses to run for President, Karatkevich doesn't». euroradio.fm (στα Αγγλικά). 1 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2019. 
  3. «Opposition Figures Win Seats In Belarusian Parliament». Radio Free Europe. 11 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «'Opposition MP' Alena Anisim announces bid for Belarus presidency». euroradio.fm (στα Αγγλικά). 30 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]