Κόμμα των Φινλανδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αληθινοί Φινλανδοί)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόμμα των Φινλανδών
Perussuomalaiset
Sannfinländarna
True Finns logo.svg
Ηγέτης Γιούσι Χάλα-άχο
Ίδρυση 11 Μαΐου 1995
Έδρα Yrjönkatu 8-10 B 25, FI-00120 Ελσίνκι, Φινλανδία
Ιδεολογία Φινλανδικός εθνικισμός
Λαϊκισμός
Κοινωνικός συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Κοινωνικός απολυταρχισμός
Πολιτική θέση Δεξιά
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Ιστοσελίδα
http://www.perussuomalaiset.fi/
Πολιτικό σύστημα Φινλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα των Φινλανδών (φιν. Perussuomalaiset, σουηδ. Sannfinländarna), γνωστό και ως Αληθινοί Φινλανδοί, είναι ένα εθνικιστικό φινλανδικό πολιτικό κόμμα. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1995 και θεωρείται ως ο ντε φάκτο συνεχιστής του Φινλανδικού Αγροτικού Κόμματος. Αρχηγός του κόμματος είναι από το 1997 ο Τίμο Σόινι. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011, το κόμμα συγκέντρωσε το 19,1% των ψήφων και 39 από τις συνολικά 200 έδρες του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, σημειώνοντας μία σημαντική άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές του 2007, όπου συγκέντρωσε το 4,05% των ψήφων και 5 έδρες. Το κόμμα είναι σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Το κόμμα συνδυάζει οικονομικές αρχές της αριστεράς με κοινωνικές αρχές της δεξιάς. Ορισμένοι μελετητές έχουν περιγράψει το κόμμα ως κεντροαριστερό από οικονομική άποψη και κοινωνικό συντηρητικό από κοινωνική άποψη, ενώ άλλοι το έχουν χαρακτηρίσει ως ριζοσπαστικό δεξιό λαϊκιστικό κόμμα. Το κόμμα έχει υποστηριχτεί τόσο από αριστερούς όσο και δεξιούς ψηφοφόρους. Το κόμμα έχει συγκριθεί με άλλα σκανδιναβικά πολιτικά κόμματα και άλλα παρόμοια εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία είναι ευρωσκεπτικιστικά και κριτικά της παγκοσμιοποίησης, ενώ υποστηρίζει τη διατήρηση του φινλανδικού κράτους πρόνοιας.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Φινλανδίας
17 / 200
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 13
Δήμοι της Φινλανδίας
1.195 / 9.674
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα True Finns της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).