Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλαγκόν (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλαγκόν
ΠηγέςΦράδες δε λα Σιέρα, Σιέρα δε Φράνθια (40°41΄03΄΄ Β, 5°47΄27΄΄ Δ)
ΕκβολέςΤάγος
Χώρες ΛεκάνηςΙσπανία
ΙσπανίαΙσπανία
Μήκος205 km
Υψόμετρο Πηγών1.060 μέτρα
Υψόμετρο Εκβολών240 μέτρα
ΠαραπόταμοιCuerpo de Hombre River, Jerte River, Ambroz, Francia River, río de los Ángeles, Quilamas River, Ladrillar River, Hurdano River και Árrago River
Χάρτης

Ο Αλαγκόν (Alagón) είναι ποταμός της Ισπανίας μήκους 205 χιλιομέτρων. Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος παραπόταμος του Τάγου. Η πηγή του βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 μέτρα στη Σιέρα δε Φράνθια, κοντά στο χωριό Φράδες δε λα Σιέρα, νοτίως της Σαλαμάνκα. Ο Αλαγκόν ρέει προς τα νοτιοδυτικά, περνώντας από τα χωριά Σαν Εστεμπάν δε λα Σιέρα και Γκουίχο δε Γραναδίγια, και μετά από την πόλη Κορία. Τελικώς χύνεται στον Τάγο στο ύψος της Αλκάνταρα, ως δεξιός παραπόταμός του.

Τρία φράγματα έχουν κατασκευασθεί κατά μήκος του ρου του Αλαγκόν: Το «Γκαβριέλ υ Γκαλάν», που είναι το μεγαλύτερο και έχει υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος 110 MW, το «Ελ Ποντόν» στο Γκουίχο δε Γραναδίγια, επίσης με υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος 52 MW, και το «Μοντεερμόζο-Βαλδεομπίσπο».

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλαγκόν έχει τους δικούς του παραποτάμους: Φράνθια, Σανγκουσίν, Κουέρπο δε Όμπρε, Λα Πάλλα, Ρίο δε λος Άνχελες, Αμπρόθ, Χέρτε και Άραγο.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]