Αλέξιος Καραγεώργεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξιος Καραγεώργεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Алекса Карађорђевић (Σερβικά)
Γέννηση10  Ιουνίου 1859
Θάνατος15  Φεβρουαρίου 1920
Αιτία θανάτουΙσπανική γρίπη
Τόπος ταφήςCemetery of Saint George[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτάρια Πρατ (1913–1920)
ΓονείςĐorđe Karađorđević
ΟικογένειαΔυναστεία των Καρατζόρτζεβιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξιος, σερβικά Алекис (10 Ιουνίου 1859 - 15 Φεβρουαρίου 1920) από τον Οίκο των Καραγεώργεβιτς ήταν πρίγκιπας της Σερβίας. Έγινε στρατιώτης στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και μετά πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στη Σερβία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Γεωργίου πρίγκιπα της Σερβίας, εγγονού του Γεωργίου του Μαύρου (Καραγιώργη) ηγέτη της εξέγερσης των Σέρβων εναντίον των Οθωμανών, γενάρχη του Οίκου και της Σάρκα Αναστασίγιεβιτς. Ανήκε σε πρεσβύτερο κλάδο και έτσι διεκδικούσε το θρόνο της Σερβίας από τον εξάδελφο του πατέρα του, τον Πέτρο Α΄ της Σερβίας.

Συμμετείχε στη μαζική υποχώρηση των Σέρβων μέσω του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας το χειμώνα του 1915-16· με τη σύζυγό του έφθασε στη Ρώμη. Απεβίωσε το 1920 στο Σανκτ Μορίτς της Ελβετίας και τάφηκε στο κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου στη Γενεύη. Ήταν ο τελευταίος του πρεσβύτερου κλάδου των Καραγεώργεβιτς: ο αδελφός του Βόζινταρ είχε αποβιώσει το 1908, επίσης άτεκνος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1913 τη Μύρα-Άμιγκεϊλ Πάνκχουρστ, κόρη του Τζον Πάνκχουρστ συνιδιοκτήτη ναυπηγικής εταιρείας. Η σύζυγός του βαπτίστηκε ορθόδοξη και έλαβε το όνομα Ντάρια. Μάρτυρες του γάμου στο Παρίσι ήταν ο εξάδελφος του πατέρα του, Αρσένιος και ο Μύρων Χέρρικ, πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]