Αλέξανδρος ο Αιγαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος ο Αιγαίος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
Περίοδος ακμής1ος αιώνας

Ο Αλέξανδρος ο Αιγαίος (1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος περιπατητικός φιλόσοφος, που καταγόταν από τη μικρή πόλη Αιγές της Μυσίας, από όπου και η επωνυμία του. Τον αναφέρει το λεξικό της Σούδας.

Υπήρξε μαθητής του Σωσιγένη του Αλεξανδρέως (όχι του Σωσιγένη του Περιπατητικού). Ο Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς ήταν ο αστρονόμος και μαθηματικός που είναι γνωστός για την επινόηση του Ιουλιανού ημερολογίου.

Ο Αλέξανδρος ο Αιγαίος, μαζί με τον Χαιρήμονα, διετέλεσε δάσκαλος του διαβόητου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, τον οποίο αποκαλούσε «πηλόν αίματι πεφυρμένον» (δηλαδή «πηλό ανακατεμένο με αίμα»). Ο Αλέξανδρος αναφέρεται[1] ότι είχε έναν γιο, που έφερε το ρωμαϊκό όνομα Καίλιος. Ο Σιμπλίκιος (6ος αι. μ.Χ.), ως σχολιαστής των έργων του Αριστοτέλη, γράφει ότι ο Αλέξανδρος ο Αιγαίος συνέγραψε υπομνήματα στις Κατηγορίες του Αριστοτέλη, τα οποία χρησιμοποίησε (ενάμιση αιώνα αργότερα) ο Αλέξανδρος ο Αφροδισιεύς, επίσης περιπατητικός φιλόσοφος με τον οποίο δεν πρέπει να συγχέεται. Αντιθέτως, η παλαιότερη άποψη ότι ο Αλέξανδρος ο Αιγαίος συνέγραψε σχόλια στο αριστοτελικό έργο Περί ουρανού δεν είναι σωστή, καθώς προήλθε από λανθασμένη απόδοση του σχετικού αποσπάσματος του Σιμπλίκιου (Schol. Arist. 494, 6, 31), όπου τα αρχικά ονόματος «A. S.» αποδόθηκαν ως «Αλέξανδρος», αντί του «Άδραστος», που είναι το πιθανότερο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικολάου Καραβία-Γρίβα: Λεξικόν των ενδόξων ανδρών της ιστορίας, των επιστημών, των αρμάτων, της πολιτικής και των ωραίων τεχνών, εκ της του Παναγίου Τάφου τυπογραφίας των Χ.Ι. Δημητρίου και Κ. Ιωαννίδου, εν Κωνσταντινουπόλει, 1841

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελ. 86