Αλέξανδρος Σφόρτσα, καρδινάλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλέξανδρος Σφόρτζα, καρδινάλιος
Alessandro Sforza di Santa Fiora.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1534[1]
Ρώμη[1]
Θάνατος16  Μαΐου 1581
Ματσεράτα
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΚοστάντσα Φαρνέζε
ΑδέλφιαΓκουΐντο Ασκάνιο Σφόρτζα ντι Σάντα Φιόρα
Σφόρτσα Σφόρτσα
ΟικογένειαΟίκος των Σφόρτσα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος (από 1565)[3]
καθολικός επίσκοπος (από 1560)[4][5]
diocesan bishop (1560–1573)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Αλέξανδρος, ιταλ. Alessandro (1534 - 1581) από τον Οίκο των Σφόρτσα ήταν Ιταλός επίσκοπος της Ρωμαϊκής Εκκλησίας και καρδινάλιος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρώμη και ήταν γιος τού Μπόζιο Β΄ κόμη της Σάντα Φιόρα ε Κοτίνιολα και της Κοστάντσα Φαρνέζε, νόθης κόρης τού καρδινάλιου Αλεσσάντρο (μετέπειτα πάπα Παύλου Γ΄). Καρδινάλιοι έγιναν επίσης ο αδελφός του Γκουίντο-Ασκάνιο, ο ανιψιός του Φραγκίσκος και ο μικρανιψιός του Φεντερίκο.

Απέκτησε τον ακαδημαϊκό τίτλο τού Μαγίστρου (διδάκτορος της Φιλοσοφίας), Στην αρχή της εκκλησιαστικής του σταδιοδρομίας έγινε παπικός εφημέριος (monsinior) και μετά γραφέας (scriptor) των αποστολικών επιστολών. Το 1554 έγινε κληρικός τού Αποστολικού Θαλάμου. Έγινε μέλος τού Συλλόγου (canon) της βασιλικής τού Αγ. Πέτρου το 1554. Ενεπλάκη σε ένα μικρό σκάνδαλο, όταν έκανε γαλλικά πλοία να ταξιδέψουν από τη Τσιβιταβέκια στη Γκαέτα, πράγμα που έκανε τον πάπα Παύλο Δ΄ να τού στερήσει τα αξιώματα και τις δωρεές. Όταν τα πλοία επέστρεψαν και μετά από παρέμβαση καρδιναλίων, ο πάπας τον αποκατέστησε στις πρότερες θέσεις του το 1557.

Το 1560 εξελέγη επίσκοπος της Πάρμα. Ονομάστηκε επιμελητής των προμηθειών (Praefectus annonae) το 1560. Το 1562-63 συμμετείχε στη Σύνοδο τού Τρέντο. Ο Πάπας Πίος Δ΄ τον έκανε καρδινάλιο-ιερέα στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (Consistorium) το 1565· έλαβε τον ερυθρό πίλο και έγινε τιτουλάριος ιερέας τού ναού της Σάντα Μαρία ιν Βία Λάτα. Συμμετείχε στο Σύλλογο των καρδιναλίων (Conclave) το 1565/6, που εξέλεξε τον Πίο Ε΄. Μαζί με τους καρδιναλίους Τζοβάννι Ρίτσι, Τζοβάννι Φραντσέσκο Κομμενντόνε και Μαρκαντόνιο Μπόμπα ονομάστηκε από τον Πίο Ε΄ επιθεωρητής των ποταμών, πυλών και δημοσίων οδών της Ρώμης. Το 1570 ο πάπας τον ονόμασε απεσταλμένο του (legatus) με ιδιαίτερη αποστολή (a latere) στη Μπολόνα και τη Ρομάνια.

Συμμετείχε στο Σύλλογο των καρδιναλίων το 1572, που εξέλεξε τον Γρηγόριο ΙΓ΄. Ο νέος πάπας τον ονόμασε αρχιερέα της βασιλικής της Σάντα Μαρία Ματζόρε· κατά το Ιωβηλαίο τού 1575 άνοιξε την ιερή πόρτα εκεί. Ο Γρηγόριος ΙΓ΄ επίσης τον έκανε καρδινάλιο προστάτη της Ισπανίας. Πριν το 1573 παραιτήθηκε από την επισκοπή της Πάρμας. Ονομάστηκε έφορος (prefect) της Αποστολικής Σινιατούρα (ανώτατου εκκλησιαστικού δικαστηρίου) το 1575. Το 1580 ονομάστηκε παπικός απεσταλμένος στο Παπικό κράτος με την αρμοδιότητα να εξαλείψει τη ληστεία.

Απεβίωσε αιφνίδια στη Μακεράτα το 1581 και τάφηκε στο παρεκκλήσιο των Σφόρτσα στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Biographical Dictionary of the Cardinals of the Holy Roman Church

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alessandro Sforza (cardinal) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).