Αλέξανδρος Ελλάδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξανδρος Ελλάδιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1686
Λάρισα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα συγγραφέας

Ο Αλέξανδρος Ελλάδιος υπήρξε Έλληνας λόγιος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λάρισα το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Ο παππούς του, που ήταν επί εικοσιπενταετίας ηγούμενος της Μονής των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, έστειλε τον Αλέξανδρο από παιδική ηλικία πέντε ετών να μάθει τα πρώτα γράμματα στον πλούσιο ομογενή αδελφό του, Χρυσόσκουλο. Αφού έμαθε τα γράμματα γύρισε στην πατρίδα του δωδεκαετής, και μετά από τέσσερα χρόνια πήγε στην Αδριανούπολη και το Βυζάντιο όπου διδάχτηκε από τον Κερκυραίο Φραγκίσκο Προσαλέντη. Διορίστηκε δάσκαλος και δίδαξε σε μερικούς μαθητές τα προκαταρκτικά μαθήματα. Στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε τον πρέσβυ της Βρετανίας Πάγετ και συνοδευόμενος από τον Προσαλέντη πήγε μαζί του διαμέσου Ουγγαρίας, Αυστρίας και άλλων χωρών στην Αγγλία το 1700 περίπου. Εκεί σπούδασε τρία έτη στο βραχύβιο Ελληνικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ελληνική και λατινική φιλοσοφία. Από εκεί περιηγήθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Γερμανία, όπου διέμεινε για πολλά χρόνια. Στην Γερμανία συνεργάστηκε με τον Χέρμαν Φράνκ, ο οποίος το 1709 περίπου του ανάθεσε την επιμέλεια της μετάφρασης της Αγίας Γραφής στα απλοελληνικά.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εξέδωσε 1714 σύγγραμμα στα λατινικά με τίτλο Status praesens ecclesiae graecae (Η παρούσα κατάστασις της Ελληνικής Εκκλησίας). Στο έργο αυτό περιγράφει την κατάσταση των Ελλήνων από την άποψη της θρησκείας, της γλώσσας και της παιδείας. Το έργο αυτό αφιέρωσε στον Τσάρο Πέτρο της Ρωσίας.
  • Σταχυολογία Τεχνολογική της Ελλάδος Φωνής, ήτοι Γραμματική Ελληνική κατ' ερωταπόκρισιν. Opera et studio Alexandri Helladii, nation. Graec. MDCCXII (1712).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάλογος περὶ τῆς ἐν Εὐρώπῃ ἑλληνικῆς προφορᾶς PDF (12.7 MB)