Αλέξανδρος Δ΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλέξανδρος Δ' της Μακεδονίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξανδρος Δ'
Roxana with Alexander IV Aegus the son of Alexander the Great.jpg
Περίοδος 323 π.Χ. - 311 π.Χ.
Προκάτοχος Αλέξανδρος ο Μέγας
Διάδοχος Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας
Γέννηση Αύγουστος 323 π.Χ.
Θάνατος περίπου 311 π.Χ. (περίπου 12 ετών)
Αμφίπολη
Οίκος Δυναστεία των Αργεαδών
Πατέρας Αλέξανδρος ο Μέγας
Μητέρα Ρωξάνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλέξανδρος Δ' (Αύγουστος 323 π.Χ. - περίπου 311 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, πριγκίπισσας της Βακτριανής. Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ.

Αμέσως μόλις γεννήθηκε αναγνωρίστηκε Βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του πολλές περιπέτειες.

Tελικά δηλητηριάστηκε μαζί με τη Ρωξάνη, το 311ή 309 π.Χ. σε ηλικία περίπου 13 ετών ενώ βρισκόταν στην Αμφίπολη. Η δηλητηρίαση έγινε από τον Γλαυκία, αξιωματικό των Εταίρων, με εντολή του Κασσάνδρου.

Τάφος του Πρίγκιπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά παράδοση, οι Μακεδόνες βασιλιάδες θάβονταν στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα Ημαθίας), την πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εκεί, πλησίον του τάφου του Φιλίππου Β΄, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος βρήκε το 1979 μεγαλοπρεπή ασύλητο τάφο με πλούσια κτερίσματα-ευρήματα, τον επονομαζόμενο "τάφο του Πρίγκιπα". Ο τάφος ανήκει σε έφηβο 12-13 ετών και σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄.[εκκρεμεί παραπομπή]