Αλέξανδρος (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αλέξανδρος είναι ένα κοινό ελληνικό όνομα (8o πιο συνηθισμένο με ποσοστό 2,78% περίπου). Στο ελληνικό εορτολόγιο εορτάζεται στις 30 Αυγούστου.[1] Υποκοριστικά του ονόματος είναι Αλέξης, Αλέκος.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα ετυμολογείται από τη ρίζα του ρήματος αλέξω, που σημαίνει απωθώ, προστατεύω, αποκρούω (εξ ου και πολλές παράγωγες λέξεις όπως άλεξις = βοήθεια) απαντάται και στις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο κλπ. και το όνομα ανήρ (ανδρός), της Αρχαίας Ελληνικής, και κατά συνέπεια σημαίνει "ο που απωθεί βίαια τους άνδρες (=εχθρούς)", άρα ο πολύ γενναίος και ισχυρός πολεμιστής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται πρώτα από τον Όμηρο ως δεύτερο όνομα του Πάρι (Πάριδος) όπως έχει αναγνωριστεί και σε πινακίδες της γραμμικής Β[εκκρεμεί παραπομπή], περισσότερο όμως παγκόσμια γνωστό από τον Βασιλιά της Μακεδονίας Μέγα Αλέξανδρο, που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν επίσης ένας από τους τίτλους (επίθετα) που δίδονταν στη θεά Ήρα, που θεωρούσαν ότι ενίσχυε τους πολεμιστές στη μάχη.

Η θηλυκή εκδοχή του ονόματος είναι Αλεξάνδρα. Στο ορθόδοξο εορτολόγιο εορτάζεται στις 30 Αυγούστου.

Σε άλλες γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Γαελικές εκδοχές, Alasdair και Dair είναι δημοφιλείς στη Σκωτία. Εναλλακτική ορθογραφία του περιλαμβάνει: Alistair, Allistair, Alisdair, Aleister, Alastair και Alister.

Υποκοριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]