Αλέκος Παπαδάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέκος Παπαδάτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1959[1][2][3]
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεικονογράφος
σκιτσογράφος καρτούν
ΕργοδότηςΤο Βήμα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Φωτογραφία του Αλέκου Παπαδάτου

Ο Αλέκος Παπαδάτος γεννήθηκε το 1959, είναι ένας Έλληνας συγγραφέας comics και εικονογράφος, γνωστός ως καλλιτέχνης του Logicomix, ένα γραφικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Απόστολο Δοξιάδη και τον Χρίστο Παπαδημητρίου. Το Logicomix ήταν το Νο 1 New York Times Best Seller χαρτόδετο βιβλίο γραφικών της 18ης Οκτωβρίου, 2009.[5]

Ζωή και Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, άρχισε να ζωγραφίζει σκίτσα από μικρή ηλικία καθώς και μέχρι και την αποφοίτησή του από το Κολέγιο Ανατόλια. Αφού αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πτυχίο στα οικονομικά, πήγε να λάβει πτυχίο αισθητικής από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Παράλληλα, άρχισε να μελετά animation και σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων που οδήγησε να εργαστεί ως σχεδιαστής σε διαφημίσεις για τη γαλλική τηλεόραση.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1988, ο Παπαδάτος κέρδισε το πρώτο βραβείο στην ειδική τεχνική (Κινούμενα σχέδια) κατηγορία στον μικρού μήκους Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας,[6] για την ταινία κινουμένων σχεδίων του, Τζίτζικας και Μέρμηγκας, που βασίζεται στον ομώνυμο Μύθο του Αισώπου. Το 1989, κέρδισε την επίσημη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.[7] Την ίδια χρονιά, δούλευε ως animator για τα κινούμενα σχέδια Babar.[8]

Το 1991, ο Παπαδάτος μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί, σε συνεργασία με την Annie Di Donna, διδάχτηκε κινούμενα σχέδια και παραγωγή ταινιών. Στο στούντιό του, Spicy Toons, παράγονται τηλεοπτικές ταινίες σε 2D / 3D για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και κινούμενα σχέδια για εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.[9] Ο Παπαδάτος εργάστηκε ως σκιτσογράφος για τη τότε μεγάλη εφημερίδα της Αθήνας: Το Βήμα. Επίσης σχεδίασε τα εξώφυλλα των "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ", "Gutter" και "Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης".[10]

Άρχισε να απεικονίζει το Logicomix, το 2003, σε βάση πλήρους απασχόλησης, μέχρι την ολοκλήρωση του, το 2008. Μια ταινία που γυρίστηκε κατά τη συγγραφή και την παραγωγή του μυθιστορήματος του Logicomix, απεικονίζει τη δημιουργική διαδικασία, από την περιγραφή, τη συγγραφή ιστοριών, την απεικόνιση και το χρωματισμό, μέχρι το τελικό προϊόν. Το Logicomix έλαβε πολυάριθμα βραβεία και ευνοϊκές κριτικές όπου η τέχνη του Παπαδάτου είχε χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς εξαιρετική.[11][12][13]

Εξώφυλλο του βιβλίου Δημοκρατία

Εικονογραφίσεις του βρίσκονται σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά, μεταξύ των οποίων, το Athens Voice [14][15], οι Financial Times [16] και το Publishers Weekly. Επίσης είναι ο μοναδικός εικονογράφος του εξωφύλλου του The Books' Journal,[17] περιοδικό που εξερευνά και περιγράφει τον κόσμο των βιβλίων, της πολιτικής, των ιδεών, της λογοτεχνίας, των τεχνών.

Το τελευταίο του έργο, "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015 στο οποίο υπήρξε συν-σχεδιαστής με την Annie Di Donna και συν-συγγραφέας με τον Αβραάμ Κάουα. Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" πραγματεύεται τον τρόπο γέννησης ενός νέου πολιτικού συστήματος στην αρχαία Ελλάδα.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Όταν δεν κάνει σχέδιο, απολαμβάνει να παίζει μπουζούκι με τους Τζάμπα Μάγκες, μία μικρή ρεμπέτικη μπάντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά, Ολλανδικά) Lambiek Comiclopedia. Lambiek. 1  Νοεμβρίου 1999. p/papadatos_alecos. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Πολωνικά) MAK. 9810578586105606.
  3. 3,0 3,1 (Ισπανικά) datos.bne.es. XX5071941. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 8  Μαΐου 2020.
  5. «Best Sellers - The New York Times». www.nytimes.com. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015. 
  6. «WebCite query result». www.webcitation.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015. 
  7. «Berlinale | Archive | Annual Archives | 1989 | Programme - To tzitziki ke to mirmingi | The Grasshopper And The Ant | Die Grille und die Ameise». www.berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015. 
  8. «imdb - Babar». 
  9. «IMDb - The Olympic Games in Antiquity». 
  10. «Εγώ ο Ζάχος Ζάζαρης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. 
  11. «Review: Logicomix, by Apostolos Doxiadis and Christos H. Papadimitriou - The Globe and Mail». 
  12. «LOGICOMIX Review - GeekWeek». 
  13. «Book Review | 'Logicomix' - A Comic Book About Logic, Math and Madness - The New York Times». 
  14. «Αλέκος Παπαδάτος | www.athensvoice.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2012. 
  15. «Αλέκος Παπαδάτος | www.athensvoice.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2013. 
  16. «Exclusive Claude Lévi-Strauss cartoon - FT.com». 
  17. «The Books' Journal - The Books' Journal». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]