Ακόντιο όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Ακόντιο όρος (στο βάθος) από το κάστρο της Λιβαδειάς, σε γκραβούρα του 1829

Το Ακόντιο είναι μικρό βουνό της Βοιωτίας που βρίσκεται στα βόρεια της πεδιάδας της Κωπαΐδας. Είναι χαμηλό βραχώδες βουνό με μέγιστο υψόμετρο 502 μέτρα. Παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο κοιλάδες, την κοιλάδα του Κηφισού και την κοιλάδα του Μέλανα ποταμού (Μαυροπόταμου). Στους πρόποδές του, στην νότια ανατολική πλευρά του βουνού, είναι χτισμένος ο Ορχομενός,στην νοτιοδυτική πλευρά το χωρίο Ακόντιο, ενώ στο μέσων περίπου το χωριό Προσήλιο.

Το βουνό ονομαζόταν Ακόντιο κατά την αρχαιότητα [1]. Στο πρόσφατο παρελθόν το βουνό έφερε την ονομασία Ντουρντουβάνα, αλλά σταδιακά επαναφέρθηκε η αρχαία του ονομασία η οποία πλέον έχει επικρατήσει .

Μορφολογικό χαρακτηριστικό περά από το σχήμα του, στο οποίο οφείλει το όνομα του, είναι ο Κοκκινόβραχος. Ένας βράχος ύψους μεγαλύτερου των 50 μέτρων και με έντονο κόκκινο χρώμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στράβωνα, Γεωγραφικά, βιβλίο ΙΧ Ὑπέρκειται δ´ Ὀρχομενίας ὁ Πανοπεύς, Φωκικὴ πόλις, καὶ Ὑάμπολις· τούτοις δ´ ὁμορεῖ Ὀποῦς, ἡ τῶν Λοκρῶν μητρόπολις τῶν Ἐπικνημιδίων. πρότερον μὲν οὖν οἰκεῖσθαι τὸν Ὀρχομενόν φασιν ἐπὶ πεδίῳ, ἐπιπολαζόντων δὲ τῶν ὑδάτων ἀνοικισθῆναι πρὸς τὸ Ἀκόντιον ὄρος, παρατεῖνον ἐπὶ ἑξήκοντα σταδίους μέχρι Παραποταμίων τῶν ἐν τῇ Φωκίδι