Ακρωτήρι Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°33′N 24°08′E / 35.55°N 24.13°E / 35.55; 24.13

Η θέση του Δήμου Ακρωτηρίου Κρήτης στον Νομό Χανίων.
Η θέση του Δήμου Ακρωτηρίου Κρήτης στον Νομό Χανίων.

Το Ακρωτήρι της Κρήτης είναι η χερσόνησος ανατολικά των Χανίων που παλαιότερα ονομαζόταν Κύαμον και οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν Χάρακα.Το Ακρωτήρι είναι μια χερσόνησος ιδιαίτερης σημασίας. Εκτός από την κοντινή του απόσταση από την πόλη των Χανίων, εκεί βρίσκεται και ο διεθνής αερολιμένας Χανίων. Επίσης, το Ακρωτήρι αποτελεί και τη βορειοδυτική πλευρά του Κόλπου της Σούδας, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Κρήτης.

Η μεγαλύτερη βουνοκορφή του είναι η Σκλόκα (528 μ). Στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου υπάρχουν οι τάφοι του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή Βενιζέλου (τάφοι της σπουδαίας πολιτικής οικογένειας των Βενιζέλων), το αρχηγείο της Κρητικής Επανάστασης, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας.

Μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Βρίσκονται επίσης, μοναστήρια με μεγάλο ενδιαφέρον όπως η Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, η Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου και η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Κορακιών (Μονή Καλογραιών).

Εκεί βρίσκεται και η παραλία Σταυρός στην οποία χόρεψε ο Άντονι Κουίν το διάσημο συρτάκι στην θρυλική ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στο Ακρωτήρι Κρήτης βρίσκεται και το Πολυτεχνείο Κρήτης με τις παρακάτω σχολές: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.