Ακρωτήριο Φάρβελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Ακρωτήριο Φάρβελ ή Uummannarsuaq είναι το νοτιότατο άκρο της Γροιλανδίας, ενώ το Ακρωτήριο Μόρις Τζέσαπ το βορειότερο.

Το Ακρωτήριο Φάρβελ ή Φέργουελ ή Νούναπ Ίσουα (δαν. Kap Farvel, αγγλ. Cape Farewell, γροιλ. Nunap Isua[1][2]) είναι ακρωτήριο που αποτελεί το νοτιότατο σημείο της επικράτειας της Γροιλανδίας, αν και όχι της νήσου Γροιλανδίας (του μεγαλύτερου νησιού της Γης), καθώς βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Έγκερ, στο αρχιπέλαγος Νούναπ Ίσουα της Γροιλανδίας.[3] Μία άλλη ονομασία του ακρωτηρίου στη γροιλανδική γλώσσα είναι Ουουμανάρσουακ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Ακρωτήριο Φάρβελ (στο κέντρο της εικόνας) και η απόκρημνη νότια ακτή του νησιού Έγκερ. Η ακτή περιβάλλεται συχνά από θαλάσσιο πάγο (υπογάλανο λευκό στην εικόνα), δυσχεραίνοντας τη ναυσιπλοΐα.

Ευρισκόμενο σε γεωγραφικές συντεταγμένες 59°46΄23΄΄ Βόρειο πλάτος και 43°55΄21΄΄ Δυτικό μήκος, το Φάρβελ εξέχει μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και ορίζει το ανατολικό άκρο της Θάλασσας του Λαμπραντόρ. Βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν γεωγραφικό πλάτος με το Ελσίνκι, την Αγία Πετρούπολη, το Όσλο και το νότιο μέρος των νήσων Σέτλαντ. Το νησί Έγκερ (Ιτιλέκ στη γροιλανδική γλώσσα) και τα κοντινά μικρότερα νησιά είναι γνωστά συνολικά ως Αρχιπέλαγος Νούναπ Ίσουα ή Αρχιπέλαγος Κέιπ Φέργουελ από το όνομα του ακρωτηρίου. Η περιοχή του ακρωτηρίου υπάγεται στον δήμο Κούγιαλεκ. Η Ακτή Βασιλιά Φρειδερίκου ΣΤ΄ εκτείνεται από το Ακρωτήριο Φάρβελ μέχρι τον κόλπο Πίκιουλεκ στα βόρεια, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Γροιλανδίας.

  • Δύο μόνο χώρες της Γης έχουν το νοτιότερο σημείο τους βορειότερα από το Ακρωτήριο Φάρβελ: οι Νήσοι Φερόες (που είναι μέρος του Βασιλείου της Δανίας όπως και η Γροιλανδία, και έχουν νοτιότερο σημείο σε πλάτος 61°20΄ Β) και η Ισλανδία (νοτιότερο σημείο σε πλάτος 63°17΄ Β).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Den grønlandske Lods - Geodatastyrelsen» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2017. 
  2. «Cape Farewell». Geonames. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2016. 
  3. Cape Farewell

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]