Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως
Άνθη
Άνθη
Κατάσταση διατήρησης
Μη αποτιμημένο (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Κλάδος: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Τάξη: Κυαμώδη (Fabales)
Οικογένεια: Χεδρωπά (Fabaceae)
Γένος: Αλβιζία (Albizia)
Είδος: A. julibrissin
Διώνυμο
Albizia julibrissin
Αλβιζία η ροδομέταξος

Durazz.

Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (επιστημονική ονομασία Albizia julibrissin, Αλβιζία η ροδομέταξος ή Αλβιζία η γιουλιβρισίμη) ή γκιουλμπρισίμ είναι είδος δέντρου που κατάγεται από την νοτιοδυτική και ανατολική Ασία, από το Ιράν μέχρι την Ιαπωνία. Το δέντρο χρησιμοποιείται συχνά για καλλωπιστικούς σκοπούς. Ανήκει στην οικογένεια των Χεδρωπών.

Παρά το γεγονός ότι αποκαλείται «Ακακία», το δέντρο δεν ανήκει στο γένος της Ακακίας, αλλά στο γένος Αλβιζία. Το γένος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ (گل ابریشم), η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι» (η λέξη γκουλ σημαίνει λουλούδι και το αμπρισάμ μετάξι). Το φυτό αποκαλείται επίσης και «Μιμόζα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο ομώνυμο γένος.

Άποψη ολόκληρου του δέντρου

Το γκιουλμπρισίμ είναι φυλλοβόλο σχετικά μικρό δέντρο, με ύψος από 5 μέχρι 12 μέτρα. Έχει μια μεγάλη κόμη σε σχήμα ομπρέλας. Ο φλοιός του δέντρου έχει σκούρο πρασινωπό γκρι χρώμα και αποκτά κατακόρυφες ραβδώσεις όσο το δέντρο μεγαλώνει. Τα φύλλα του δέντρου είναι διπτεροειδή, με 20 έως 45 εκατοστά μήκος και 12 με 25 εκατοστά πλάτος. Αποτελούνται από 6 με 12 ζεύγη από φύλλα πτεροειδούς μορφής, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από 15 με 30 ζεύγη ωοειδών φυλλαρίων, τα οποία έχουν μήκος από 6 μέχρι 15 χιλιοστά και πλάτος 2 με 4 χιλιοστά. Τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να κλείνουν το βράδυ. Το γκιουλμπρισίμ έχει πυκνή και παρατεταμένη ανθοφορία, η οποία διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη βρίσκονται σε βότρεις και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες με μήκος 2 με 3 εκατοστά. Έχουν λευκό-ροζ χρώμα, με τη βάση να είναι πιο λευκή, ελαφρύ άρωμα και εμφάνιση σαν ίνες από μετάξι. Τα λουλούδια του είναι γνωστά ότι προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και κολιμπρί. Ο καρπός του δέντρου είναι ένας επίπεδος καφέ χέδρωπας με μήκος από 10 μέχρι 25 εκατοστά και πλάτος 2 με 3.[1][2]

Το πλούσιο φύλλωμά του και η παρατεταμένη ανθοφορία του καθιστούν το γκιουλμπρισίμ ένα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό.[2] Ως φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στη θάλασσα και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα ή pH. Το καλύτερο έδαφος θεωρείται το ελαφρώς όξινο εύφορο και με καλή αποστράγγιση. Είναι φωτόφυτο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε μετρίως σκιαζόμενες θέσεις.[1] Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηροθερμικές συνθήκες ενώ είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο είδος Αλβιζιάς.[3]

  1. 1,0 1,1 «Ακακία Κωνσταντινουπόλεως». fytoriagogis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 
  2. 2,0 2,1 «Αλβιζία (Ακακία Κωνσταντινουπόλεως)». anthorama.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 
  3. «Αλβίζια (Albizzia)». Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]