Αικατερίνη του Βαλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αικατερίνη του Βαλουά
Catherine of France.jpg
Βασίλισσα της Αγγλίας
Περίοδος
εξουσίας
2 Ιουνίου 142031 Αυγούστου 1422
Σύζυγος Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας
Όουεν Τυδώρ
Επίγονοι Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας
Εδμόνδος του Ρίτσμοντ
Τζάσπερ Τυδώρ
κ.α.
Πατέρας Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας
Μητέρα Ισαβέλλα της Βαυαρίας
Γέννηση 27 Οκτωβρίου 1401
Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος 3 Ιανουαρίου 1437 (35 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Αικατερίνη των Βαλουά (Catherine de Valois, Παρίσι, 27 Οκτωβρίου 1401Λονδίνο, 3 Ιανουαρίου 1437) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας από το 1420 έως το 1422. Ήταν απόγονος, σύζυγος και πρόγονος βασιλέων. Ήταν κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ΄ και της Ισαβέλλας της Βαυαρίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανεπιτυχή για τους Γάλλους μάχη του Αζινκούρ, που οδήγησε στη συντριβή τους και τη συνθήκη του Τρουά, δόθηκε ως νύφη στον βασιλιά Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας. Παράλληλα δινόταν στο σύζυγό της η ολοκληρωτική κατοχή της Νορμανδίας και της Ακουιτανίας και το δικαίωμά του να είναι αυτός διάδοχος στο Γαλλικό στέμμα μετά το θάνατο του Καρόλου, ενώνοντάς το με την Αγγλία σε μια μοναρχία. Τον Δεκέμβριο 1421 γεννήθηκε το μοναδικό τους παιδί, ο Ερρίκος, μέλλων Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας.

Σε 6 μήνες πέθανε ο σύζυγός της βασιλιάς Ερρίκος και η περίλυπη Κατερίνα βρήκε παρηγοριά στον Ουαλό Όουεν Τυδώρ, ο οποίος έγινε και ο ιδρυτής της δυναστείας των Τυδώρ, η οποία θα βασιλεύσει στην Αγγλία αμέσως μετά την πτώση των Πλανταγενετών. Σύμφωνα με ιστορικούς φοβόταν να δημοσιοποιήσει τη σχέση της με τον Τυδώρ, γιατί φοβόταν τις αντιδράσεις της Αγγλικής βασιλικής οικογένειας των Πλανταγενετών και παντρεύτηκαν μυστικά.

Πέθανε στη γέννα του τελευταίου της παιδιού, ενώ ο δεύτερος σύζυγός της επέζησε ως το 1461, οπότε και εκτελέστηκε από τους Υορκιστές μετά τη μάχη του Μόρτιμερ Κρος, μέρος του Πολέμου των Ρόδων.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον Ερρίκο Ε΄ της Αγγλίας απέκτησε τον:

Με τον Όουεν Τυδώρ παιδιά τους ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Catherine of Valois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).