Αικατερίνη Φωτιάδου-Καλλιδοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αικατερίνη Φωτιάδου-Καλλιδοπούλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1899
Σμύρνη
Θάνατος 1986
Θεσσαλονίκη
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ελληνικά
Οικογένεια
Σύζυγος Περικλής Καλλιδόπουλος
Τέκνα Αλέξανδρος Καλλιδόπουλος
Γονείς Αλέκος Φωτιάδης
Αδέλφια Δημήτριος Φωτιάδης

Η Αικατερίνη Φωτιάδου-Καλλιδοπούλου (1899 -3 Νοεμβρίου 1986) υπήρξε ιδρύτρια του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης καθώς και του σώματος αδελφών νοσοκόμων «Κυανούς Σταυρός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Παντρεύτηκε τον Θεσσαλονικέα Στρατηγό Περικλή Καλλιδόπουλο το 1919, όταν αυτός πήγε στην Σμύρνη και ανέλαβε την Στρατιωτική Διοίκηση της Σμύρνης. Είναι κόρη του Σμυρναίου ποιητή Αλέκου Φωτιάδη και αδελφή του ιστορικού συγγραφέα Δημήτρη Φωτιάδη. Όταν ο άντρας της ανέλαβε Υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, η Αικατερίνη ανέλαβε την αντιπροεδρία του Π.Ι.Κ.Π.Α., όπου πρόεδρος τότε ήταν ο εκάστοτε μητροπολίτης. Επί των ημερών της κτίστηκαν οι παιδικές εξοχές της Αγίας Τριάδος του Π.Ι.Κ.Π.Α.

Το 1939 ίδρυσε το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης [1], και παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το 1953, οπότε εξελέγη πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης μαζί με την Δήμητρα Σκλαβούνου και τη Νέλλη Μαγιάκου, με το ψηφοδέλτιο Μηνά Πατρικίου.

Μέσα στα πλαίσια του Λυκείου Ελληνίδων, ίδρυσε στον πόλεμο 1940-41 το σώμα αδελφών νοσοκόμων Κυανούς Σταυρός, μαζί με τον καθηγητή Αναστάσιο Μυσιρλόγλου και τον ιατρό Ηλία Κυριάδη.

Κατά την ναζιστική κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο και τον άνδρα της στρατηγό είχαν ασύρματο στο σπίτι τους και ήταν οι σύνδεσμοι μεταξύ πόλεως και ανταρτών, στους οποίους συνέλεγαν και προωθούσαν τους καταδιωκόμενους τότε Ισραηλίτες και άλλους που καταδιώκονταν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών τον Νοέμβριο του 1986 και κηδεύτηκε από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στις 4 Νοεμβρίου 1986.[2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]