Αιγόκερως (αστρολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αιγόκερως
Ζωδιακό σύμβολοΑίγα
Διάρκεια (Τροπική, Δυτική)22 Δεκεμβρίου19 Ιανουαρίου (2024, UTC)
ΑστερισμόςΑιγόκερως
ΣτοιχείοΓη
ΠοιότηταΠαρορμητικό
ΚυβερνήτηςΚρόνος
ΑδυναμίαΣελήνη
ΈξαρσηΆρης
ΠτώσηΔίας
ΚριόςΤαύροςΔίδυμοιΚαρκίνοςΛέωνΠαρθένοςΖυγόςΣκορπιόςΤοξότηςΑιγόκερωςΥδροχόοςΙχθείς

Ο Αιγόκερως (♑) είναι αστρολογικό ζώδιο, το οποίο συνδέεται με τον αστερισμό του Αιγόκερω. Είναι το τρίτο κατά σειρά από τα ζώδια της Γης, διαθέτει θηλυκή πολικότητα και ανήκει στον Παρορμητικό σταυρό. Σύμφωνα με τον τροπικό ζωδιακό, ο Αιγόκερως καταλαμβάνεται από τον Ήλιο από 22 Δεκεμβρίου μέχρι 19 Ιανουαρίου. Στον αστρικό ζωδιακό, ο αστερισμός καταλαμβάνεται κατά την περίοδο από 15 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου. Το ζώδιο του Αιγόκερω κυβερνάται από τον πλανήτη Κρόνο. Στον ζωδιακό κύκλο, απέναντι από τον Αιγόκερω είναι ο Καρκίνος.

Το όνομα Αιγόκερως αναφέρεται στο κέρατο της κατσίκας (στα αρχαία ελληνικά αἴγα και κέρας). Σε έναν βαθμό σχετίζεται με το Αμαλθείας κέρας, μυθολογικό σύμβολο της αφθονίας κατά την κλασική αρχαιότητα.

Ο Αιγόκερως συχνά απεικονίζεται σαν κατσίκα, αλλά και σαν υβρίδιο κατσίκας και ψαριού, με το κάτω μέρος του σώματος να παραπέμπει σε ουρά γοργόνας (στα αγγλικά αποδίδεται ως seagoat).

Τα μέρη του ανθρώπινου σώματος που σχετίζονται με το ζώδιο του Αιγόκερω είναι βασικά τα γόνατα, όπως επίσης τα οστά, ο σκελετός και τα δόντια.

Ως αρχέτυπο, το ζώδιο του Αιγόκερω αντιπροσωπεύει την πρακτικότητα, την σταθερότητα και την φιλοδοξία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, τους υψηλούς στόχους και την εφαρμογή μακροπρόθεσμων σχεδίων για την επίτευξη τους.

Το ζώδιο του Αιγόκερω είναι συνδεδεμένο με την σταδιοδρομία, δημόσια εικόνα και την κοινωνική αναγνώριση, το επαγγελματικό ήθος, την πειθαρχία και την προσήλωση στην εργασία, όπως και κάθε είδους δομή ή αξιακό σύστημα με σαφείς κανονισμούς.

Πέρα από τον τάση του Αιγόκερω για επιτυχημένη καριέρα και κοινωνική αναρρίχηση, είναι το ζώδιο εκείνο που ενσωματώνει τον σεβασμό στην παράδοση και τις συντηρητικές αξίες, όπως επίσης και την επιβολή της έννομης τάξης, την υπακοή στην ιεραρχία και την τήρηση των κανονισμών. Ως εκ τούτου είναι το ζώδιο που σχετίζεται με την διοίκηση και την διακυβέρνηση.

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πλατωνικοί ονόμαζαν τον Αιγόκερω «Πύλη των Θεών», γιατί πίστευαν ότι οι ανθρώπινες ψυχές, μετά το θάνατο των ανθρώπων, περνούσαν από το ζώδιο αυτό πριν φτάσουν στον ουρανό ενω σύμφωνα με μια άλλη μυθολογική εκδοχή, ο Αιγόκερως είναι ο Αιγίπαν, γιος του Δία και της Αίγης, συζύγου του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Από αυτούς τους δυο πήρε και το όνομά του (Αίγη + Παν).[εκκρεμεί παραπομπή]

Άλλα ζώδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]