Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°00′59″N 28°58′14″E / 41.01639°N 28.97056°E / 41.01639; 28.97056

Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών
Χάρτης
Είδοςπαζάρι και αξιοθέατο
ΑρχιτεκτονικήΟθωμανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°0′59″N 28°58′14″E
Διοικητική υπαγωγήΦατίχ
ΤοποθεσίαΕμίνονου
ΧώραΤουρκία
Commons page Πολυμέσα

Το Παζάρι Μπαχαρικών (τουρκικά: Mısır ÇarşısıΑιγυπτιακό Παζάρι) στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές της πόλης. Βρίσκεται στο Εμίνονου του Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Είναι το δεύτερο πιο διάσημο στεγασμένο εμπορικό συγκρότημα μετά το Μεγάλο Παζάρι, από το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα και λειτουργεί από το 1664. Το παζάρι έχει σχήμα Γ και έξι πύλες. Φιλοξενεί στο εσωτερικό του καφενεία και μικρά εστιατόρια. Η οροφή του είναι υψηλότερη από αυτή του Μεγάλου Παζαριού και καλύπτεται και αυτή από τρούλους.

Το παζάρι κατά τα μέσα του 17ου αιώνα κατασκευάσθηκε αρχικά από ξύλο και πήρε τη τελική του μορφή στα μέσα της δεκαετίας του ’40.  

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλά έγγραφα που υποδηλώνουν ότι η αρχική του ονομασία ήταν "Νέο Παζάρι".

Το όνομά του (τουρκικά: Mısır Çarşısı) προέρχεται από το γεγονός ότι χτίστηκε με έσοδα από το οθωμανικό εγιαλέτι της Αιγύπτου το 1660 και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να πωλούν τα μπαχαρικά τους, ενώ η εναλλακτική του ονομασία ως Αγορά Μπαχαρικών προέρχεται από την εξειδίκευσή του στην πώληση μπαχαρικών και βοτάνων, φαρμακευτικών φυτών και φαρμάκων.  

Η λέξη mısır έχει διπλή σημασία στα τουρκικά: "Αίγυπτος" και "αραβόσιτος". Το παζάρι ήταν (και ακόμα είναι) το κέντρο του εμπορίου μπαχαρικών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα καταστήματα άλλου τύπου αντικαθιστούν τα καταστήματα μπαχαρικών.

Το συγκρότημα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της αυλής Κότζα Κασίμ Αγά, αλλά οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν υπό την επίβλεψη άλλου αρχιτέκτονα της Αυλής, του Μουσταφά Αγά, κατά τους τελευταίους μήνες του 1660. Η Μεγάλη Πυρκαγιά του 1660 στις 24 Ιουλίου διήρκεσε για περισσότερες από δυο ημέρες και κατέστρεψε πολλές γειτονιές στην πόλη.[1][2][3] Μια μεγάλης έκτασης ανακατασκευή και ανάπλαση ξεκίνησε στην πόλη μετά την πυρκαγιά, η οποία περιελάμβανε την συνέχιση των εργασιών για το Νέο Τζαμί και την εκκίνηση της κατασκευής για το Παζάρι των Μπαχαρικών κατά το ίδιο έτος. 

Η κατασκευή όλων των κτιρίων στο κουλιγιέ του Νέου Τζαμιού, συμπεριλαμβανομένου και του Παζαριού των Μπαχαρικών, είχε διαταχθεί από την Σουλτάνα Τουρχάν ΧατιτζέΒαλιντέ Σουλτάνα του Σουλτάνου Μωάμεθ Δ'.)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]