Αιγοπόδιο το ποδάγριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα του φυτού από το Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz του Otto Wilhelm Thomé (1885)

Το αιγοπόδιο το ποδάγριο (Aegopodium podagraria) είναι ένα από τα λίγα είδη του γένους φυτών αιγοπόδιο, της οικογένειας των σκιαδοφόρων. Φυτρώνει σε σκιερούς τόπους της Ευρασίας, από τη Σιβηρία, τον Καύκασο και τον Πόντο μέχρι τα Βρετανικά Νησιά. Στην Ελλάδα απαντάται στα βόρεια της χώρας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αιγοπόδιο το ποδάγριο είναι πολυετής πόα, που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο. Ο βλαστός της είναι κατακόρυφος, κοίλος και χωρίς διακλαδώσεις, ενώ έχει υπόγειες παραφυάδες (ριζώματα). Τα κατώτερα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο, ενώ αντιθέτως τα ανώτερα είναι άμισχα, στενόμακρα και οδοντωτά με άνισες σχισμές. Η περιφέρειά τους είναι κίτρινη ή εμφανίζουν κίτρινες κηλίδες στην επιφάνειά τους. Τα άνθη του βγαίνουν σε ακτινωτή ταξιανθία, με 15 ως 20 μικρά λουλούδια με άσπρα πέταλα. Οι καρποί είναι επίσης μικροί.[1][2] Τα άνθη προσελκύουν πολλά γένη εντόμων, χαρακτηριζόμενα έτσι από ένα γενικευμένο σύστημα επικονίασης.[3]

Το αιγοπόδιο καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό για υγρά και σκιερά μέρη. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σχίσιμο του βλαστού. Εισάχθηκε έτσι σε όλο τον κόσμο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί οικολογική απειλή ως εισβάλλον είδος.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Webb, D.A., Parnell, J., Doogue, D.: An Irish Flora, Dundalgan Press Ltd, Dundalk 1996, ISBN 0-85221-131-7
  2. Parnell, J. & Curtis, T.: Webb's An Irish Flora, Cork University Press, 2012, ISBN 978-185918-4783
  3. Van Der Kooi, C. J.; Pen, I.; Staal, M.; Stavenga, D.G.; Elzenga, J.T.M. (2015). «Competition for pollinators and intra-communal spectral dissimilarity of flowers». Plant Biology. doi:10.1111/plb.12328. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αιγοπόδιον το ποδάγριον» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη-Πάτση», τόμος 2 (1968), σελ. 577.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aegopodium podagraria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).