Αιγάλεω (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εξώφυλλο της εφημερίδας

Η εφημερίδα Αιγάλεω ιδρύθηκε το 1985, όταν ο εκδότης της Γιώργος Καφετζής αντιλήφθηκε ότι υπήρχε κενό στον τομέα «αντικειμενική ενημέρωση» στο Αιγάλεω, μια πόλη 100.000 περίπου κατοίκων. Η έκδοση τοπικής εφημερίδας ήταν στόχος που είχε βάλει από τα 14 του χρόνια, το 1973, όταν δημοσιογραφούσε στο εκδιδόμενο στο Αιγάλεω «Ελεύθερον Βήμα Δυτικής Αττικής». Τελικά, τα κατάφερε μετά από 12 χρόνια, το 1985. Η εφημερίδα αρχικά εκδιδόταν με τη μέθοδο τής λινοτυπίας στο τυπογραφείο Γκαντήραγα, έχοντας δυο χρώματα, μαύρο κι άλλο ένα, είτε κόκκινο, είτε πράσινο, είτε μπλε, είτε κάποιο άλλο. Μετά τα πρώτα φύλλα και μετά την αγορά ενός οικιακού υπολογιστή και ενός εκτυπωτή, άρχισε να εκδίδεται και να τυπώνεται, αποκλειστικά με αυτά τα δυο μηχανήματα. Ακολούθησε η αγορά ενός φωτοτυπικού, και η εφημερίδα στοιχειοθετούνταν με υπολογιστή ή γραφομηχανή, αλλά η εκτύπωση γινόταν με φωτοτυπικό. Μετά από λίγα χρόνια η εκτύπωση της στοιχειοθεσίας γινόταν σε λέιζερ είτε ειδικευμένων εταιριών είτε δικό της και η εκτύπωση σε όφσετ, στο τυπογραφείο Προδρόμου-Βούλγαρη. Το 1996 η στοιχειοθεσία τυπωνόταν με ιδιόκτητο εκτυπωτή έγχυσης μελάνης, και το 1997 επέστρεψε σε εκτυπωτή λέιζερ (κάποιες έγχρωμες διαφημίσεις, μερικές φορές, τυπώνονται σε έγχρωμο εκτυπωτή έγχυσης μελάνης). Το φύλλο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2007 είχε αριθμό 246, και εκτυπώθηκε σε όφσετ, στο τυπογραφείο των Υιών Θ. Βγόντζα.

Η εφημερίδα έχει αλλάξει διάφορα σχήματα, από μέγεθος βιβλίου, έως και πολύ μεγάλης εφημερίδας. Σήμερα το μέγεθος τής σελίδας είναι 35Χ50 και εκτυπώνεται σε 12 σελίδες, εκ τών οποίων οι 4 είναι δίχρωμες ή έγχρωμες (έχει εκδοθεί και με 14 σελίδες). Από τις 5 Μαρτίου 1997, εκμεταλλευόμενη -αρχικά- προσφορά του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, δημοσιεύει σελίδες στο Ίντερνετ.

Παρουσία στα μέσα ενημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα είχε πάρει την πρωτοβουλία για εβδομαδιαία εκπομπή τών εκδοτών του Τοπικού Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στον «Δίαυλο 10» τον ραδιοσταθμό 10 δήμων τής Δυτικής Αθήνας για σχεδόν 2 χρόνια. Η εκπομπή, που λεγόταν «Τοπικός Τύπος» μετά την παύση της από τη διοίκηση του σταθμού, μεταφέρθηκε στο ραδιοσταθμό Radio Club, και διήρκεσε εκεί ένα χρόνο περίπου. Παρουσία στον Δίαυλο είχε και σαν φιλοξενούμενη στον σταθμό, σε διάφορες εκπομπές του. Από το 1999 κάνει εκπομπή στο Ίντερνετ, διάρκειας 5-27 λεπτών.

Κείμενα όπου αναφέρεται η εφημερίδα έχουν δημοσιεύσει οι εφημερίδες το Ποντίκι, ο Ριζοσπάστης, η Προοδευτική Αγ. Βαρβάρας, ο Ελεύθερος Διάλογος Περιστερίου, ο Δυτικός Κόσμος, η Διέξοδος Ιλίου, ο Παλμός του Αιγάλεω, η Όστρια Κεφαλονιάς-Ιθάκης, το περιοδικό Net Surfing, η Ελευθεροτυπία, η Ηχώ Ιλίου-Πετρούπολης, η Εν Ταύροις του Ταύρου, η Αίθουσα (3ου Λυκείου Αιγάλεω), η Παρέμβαση Χαϊδαρίου, ο Υπεύθυνος Πολίτης Αιγάλεω, η Αττική Αυτοδιοίκηση και άλλα έντυπα.

Στις 8 Μαΐου 1998 μετείχε στο συνέδριο που έκανε στο δημαρχείο Αιγάλεω ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σχετικά με το 'Ιντερνετ. Η εφημερίδα καταχωρείται κάθε χρόνο στον «Ετήσιο Ελληνικό Οδηγό Ιντερνετ». Επίσης καταχωρείται στους δυο οδηγούς γραφικών τεχνών και στους Οδηγούς Αγοράς του Αιγάλεω.

Η εφημερίδα έχει αναφερθεί σε τρία βιβλία: Στο «Ηλεκτρονικό Εμπόριο», στην «Ψηφιακή Διπλωματία» και σε ξενόγλωσσο βιβλίο-οδηγό του υπουργείου Τύπου για το Ελληνικό Διαδίκτυο.