Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος Αίγινας «Σαρωνικός»
Ίδρυση1930
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΤριανταφυλλάκης Νικος Προπονητής. Μπακομητρος Αθανάσιος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Όμιλος Αίγινας «Σαρωνικός» είναι αθλητικός σύλλογος της Αττικής που εδρεύει στο ιστορικό νησί της Αίγινας στο Σαρωνικό κόλπο, του οποίου την ονομασία φέρει και αυτή του συλλόγου. Εδρεύει στην ομώνυμη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού, χρώματά του είναι το μπλε και το άσπρο και έχει επίσημο έτος ίδρυσης το 1930. Διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, ενώ μέχρι το 2012 διέθετε και τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών, πιο ξεχωριστό τμήμα του, το οποίο τότε συγχωνεύτηκε και έκτοτε δεν αποτελεί ουσιαστικά τμήμα του συλλόγου[1].

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας ιδρύθηκε το 1930 διατηρώντας εξ' αρχής ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο και αποτέλεσε το πιο διακεκριμένο του συλλόγου και η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα του νησιού της Αίγινας που το είχε εκπροσωπήσει στις εθνικές κατηγορίες. Από την ίδρυσή του μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του '60 αγωνιζόταν σαν ανεξάρτητο σωματείο, δίνοντας πλήθος φιλικών αγώνων. Το 1961 εντάχθηκε επίσημα στην Ε.Π.Σ. Πειραιά, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του δράση από το πρωτάθλημα της Δ' Κατηγορίας την περίοδο 1961-62. Παρουσίασε αμέσως ανοδική πορεία μέχρι την Α' Κατηγορία και κορυφαία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά την 1966-67.

Κατόπιν κατακτούσε συνεχώς το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιά από την περίοδο 1968-69 μέχρι και την περίοδο 1971-72 και ακολούθως λάμβανε μέρος στο Ειδικό Πρωτάθλημα ανόδου της ΕΠΟ για την ιστορική άνοδο στη Β' Εθνική Κατηγορία, από όπου τελικά δεν το επιτύγχανε τερματίζοντας τελευταίος. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος 1969-70 καθώς συμμετείχε ως δευτεραθλήτρια Πειραιά στο Ειδικό Πρωτάθλημα ανόδου, όπου αυτή τη φορά τερματίζοντας στη 2η θέση του ομίλου της στα μπαράζ πίσω από τον Εργοτέλη Ηρακλείου και μπροστά από τους Ποσειδών Γλυφάδας και Διγενή Κοσκινού του δόθηκε η ευκαιρία σε νέο αγώνα μπαράζ με τον 2ο του 4ου ομίλου Αχαρναϊκό, αποτυγχάνοντας όμως να εξασφαλίσει την ιστορική άνοδο στη Β' Εθνική.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος υποβιβασμών και επανόδων μεταξύ Α΄ και Β΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά και από το 1990 καθιερώθηκε στην Α' Κατηγορία. Το 1984 έδωσε διεθνή φιλικό αγώνα στην Αίγινα με αντίπαλο την αγγλική Κόλτσεστερ Γιουνάιτεντ, ομάδα 4ης κατηγορίας, την οποία κέρδισε με 4-1.[2] Το 2004 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Β' όμιλο και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Δ' Εθνική Κατηγορία. Καθιερώθηκε στην Δ' Εθνική και την περίοδο 2008-09 αναδείχθηκε πρωταθλητής του 9ου ομίλου και κέρδισε την άνοδο στην επαγγελματική Γ' Εθνική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του.[3][4] Την προηγούμενη χρονιά, 2007-08, είχε προηγηθεί -επίσης για πρώτη φορά- η κατάκτηση του Κυπέλλου Πειραιά, επικρατώντας της Α.Ε. Περάματος (ομάδα επίσης Δ' Εθνικής) με 2-1 στον τελικό στο Γήπεδο Νέαπολης του Ιωνικού.[5]

Στη Γ' Εθνική όμως, δεν κατάφερε να διατηρήσει την παραμονή του, καθώς στο Πρωτάθλημα του 2009-10 και με σύνολο 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 21 ήττες (τέρματα 31-57) ήττες τερμάτισε στην 16η θέση η οποία οδήγησε στον υποβιβασμό. Οι μεγαλύτερες -από τις 8 συνολικά- νίκες, που απέσπασε στη μοναδική του συμμετοχή στη Γ' Εθνική, ήταν αυτές εντός έδρας με 1-0 επί των Παναχαϊκής (1η ήττα της έπειτα από 12 αγωνιστικές) και Παναιγιάλειου και αυτή με 2-0 επί της πρωταθλήτριας Καλλιθέας. Παράλληλα την ίδια περίοδο, 2009-10, ως ομάδα της Γ' Εθνικής έλαβε μέρος στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε νωρίς στη 2η φάση με 0-1 στην παράταση από τον Εθνικό Πειραιά[6] (ομάδα Β' Εθνικής). Έπειτα τον υποβιβασμό συνέχισε στη Δ' Εθνική απ' όπου την αμέσως επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2010-11 γνώρισε εκ νέου τον υποβιβασμό, όπου την περίοδο 2011-12 αγωνίστηκε στην Α' κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Πειραιά.

Συγχώνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας συγχωνεύτηκε με τον άλλο ποδοσφαιρικό σύλλογο του νησιού «Α.Ε. Αιακός Αίγινας» ο οποίος προέκυψε το 2011 από τη συγχώνευση των «Α.Ε. Αίγινας» (έτος ίδρυσης 1971 ως «Απόλλων Αίγινας») και «Αιακός Αίγινας»[7] που αγωνιζόταν αμφότεροι επίσης στην Α' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, με σκοπό η πόλη αλλά και το νησί της Αίγινας να εκπροσωπείται ποδοσφαιρικά από μία ομάδα. Από τη συγχώνευση προέκυψε η «Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας»[8][9][10], που αναφέρεται και ως «Α.Ε. Αίγινας»[11][12] και αποτελεί ξεχωριστός σύλλογος από αυτόν του Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας. Το νέο σωματείο της Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας, συνεχίζει στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Πειραιά και εδρεύει στο Δημοτικό Γήπεδο Αίγινας, όπου διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του.

Ο αθλητικός σύλλογος Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας συνεχίζει να υπάρχει διατηρώντας τα υπόλοιπα αθλητικά του τμήματα, δίχως το ποδοσφαιρικό του τμήμα που έπαψε να υφίσταται έπειτα τη συγχώνευση.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του τμήματος καλαθοσφαίρισης του συλλόγου.

Πρόσφατοι αγωνιστικοί περιόδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 1995-96 -πρώτη έπειτα τη δημιουργία της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.) το 1995 και ακολούθως την ένταξη του σε αυτήν (προηγουμένως ανήκε στην Ε.Σ.Κ.Α)- ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας έλαβε μέρος στην Α' Κατηγορία Ανδρών της νεοσύστατης Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. και ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Συνέχισε στην πρώτη τη τάξη κατηγορία της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. μέχρι την αγωνιστική περίοδο 1998-99, όταν τερμάτισε στην 12η θέση και υποβιβάστηκε στη Β' Κατηγορία Ανδρών. Την αμέσως επόμενη περίοδο, 1999-00 τερμάτισε στην 14η και τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Γ' Κατηγορία Ανδών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[13]. Έπειτα από εκ νέου υποβιβασμούς ο Α.Ο. Σαρωνικός Αίγινας βρέθηκε μέχρι και την Δ' Κατηγορία Ανδρών. Ωστόσο όμως ακολούθησε μία ανοδική τροχιά μέχρι και τη Β΄ Κατηγορία, απ' όπου την αγωνιστική περίοδο 2014-15, έχοντας καταλάβει την 12η θέση -έπειτα από τριπλή ισοβαθμία με 37 βαθμούς με τους Αετό Καλλιθέας και Προοδευτική, οι οποίοι υπερτερούσαν- υποβιβάστηκε στο Πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας Ανδρών[14], όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Την αγωνιστική περίοδο 2015-16, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα[15].

Έδρα του τμήματος καλαθοσφαίρισης αποτελεί το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Γηπέδου Αίγινας. Ωστόσο όμως, λόγω του ό,τι πλέον τα ανοιχτά γήπεδα αποφεύγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές για επίσημους αγώνες, κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει διάφορα άλλα κλειστά γήπεδα, ξενιτεύοντας εκτός Αίγινας (Κλειστό Γυμναστήριο Μίλωνα Νέας Σμύρνης, Παπαστράτειο κ.α.).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΑΟΑ Σαρωνικός Αρχειοθετήθηκε 2017-03-28 στο Wayback Machine., aeginaportal.gr
  2. εφ. Αθλητική Ηχώ, 31/5/1984, σελ. 3
  3. Σαρωνικός. Φιέστα και πανηγυρισμοί στους δρόμους της Αίγινας ως το πρωί![νεκρός σύνδεσμος], aeginaportal.gr
  4. Οι «πειρατές» της Αίγινας[νεκρός σύνδεσμος], sentragoal.gr
  5. Κύπελλο στον Σαρωνικό[νεκρός σύνδεσμος], sentragoal.gr
  6. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2009-2010[νεκρός σύνδεσμος], sentragoal.gr
  7. aeginalportal.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  8. Συγχώνευση προ των πυλών Αρχειοθετήθηκε 2016-09-12 στο Wayback Machine., saronicmagazine.com
  9. Α.Ε. ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ Εγένετο συγχώνευση, palo.gr
  10. Και με την "βούλα" η συγχώνευση στην Αίγινα Αρχειοθετήθηκε 2015-06-09 στο Wayback Machine., sentrasout.blogspot.gr
  11. «epspeir.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019. 
  12. «koinoniki.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019. 
  13. ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΕΣΚΑΝΑ[νεκρός σύνδεσμος], basketforum.gr
  14. Έπεσε με ψηλά το κεφάλι ο Σαρωνικός. Στην πέμπτη θέση η Τερψιθέα. Αρχειοθετήθηκε 2016-02-14 στο Wayback Machine., sportsofficers.blogspot.gr
  15. ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Γ' ΑΝΔΡΩΝ, eskana.gr