Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
λογότυπο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είναι το μοναδικό Eλληνικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο προέκυψε ύστερα από τη συνένωση του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείων Ειδήσεων το 2008. Αποστολή του είναι αφενός η διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης επί γεγονότων που αφορούν την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική κίνηση της Ελλάδας και αφετέρου η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης επί των διεθνών ζητημάτων και άλλων διεθνών ή εσωτερικών γεγονότων που αναμεταδίδονται στις ελληνικές εφημερίδες και άλλα μέσα επικοινωνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε στις 1 Ιανουαρίου του 1905 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν εξαγοράς του υφιστάμενου τότε «Τηλεγραφικού Πρακτορείου Στεφανόπολι». Λειτουργεί έκτοτε υπό την εποπτεία του Κράτους. Πρώτος διευθυντής του ήταν ο Ιωάννης Παρρέν. Το 1931 έγινε η αναδιοργάνωση του πρακτορείου βάσει των διεθνών προτύπων δημοσιογραφίας και από τον Μάρτιο του 1956 το ΑΠΕ συνδέθηκε με τηλετυπικό δίκτυο με όλες τις Αθηναϊκές εφημερίδες. Το ΑΠΕ διέθετε εξαρχής ένα πλούσιο δυναμικό από δημοσιογράφους, χρονογράφους ρεπόρτερ με μεγάλο δίκτυο μονίμων ανταποκριτών στις κυριότερες πρωτεύουσες και ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου ανεξάρτητα με το ότι συνεργάζονταν με τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

Αρχικά λειτούργησε ως ειδική υπηρεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών και στη συνέχεια υπάχθηκε στη συσταθείσα Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών μέχρι το 1994 όταν με το Π.Δ.150/1994 μετεβλήθη σε Ανώνυμη Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με τον πλήρη τίτλο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε (ΑΠΕ Α.Ε.) με έδρα την Αθήνα. Το 2008, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και σύμφωνα με το σχετικό Π.Δ.191/2008, συμβλήθηκε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό τη νέα επωνυμία «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε.». Στην αγγλική γλώσσα η επωνυμία του είναι "Athens News Agency–Macedonian Press Agency", "ANA-MPA".

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]